Start Kontakt
Kwasowość

Kącik porad

Kwasowość – zduś ją w zarodku!!

1. Czym jest kwasowość1,2,3

Kwasowość jest rozumiana jako nadwyżka kwasu w żołądku wywołująca dyskomfort. Gruczoły w żołądku naturalnie wytwarzają kwasy w celu rozłożenia pokarmów i trawienia ich, chroniąc od patogenów, takich jak bakterie. Typowy żołądek dorosłego wydziela około 1,5 litra kwasu żołądkowego na dobę. Warstwa śluzowa – wyściółka -  wydziela dwuwęglany, neutralizujące działanie żrące kwasu. Podszewka ta ma wytrzymać wysokie kwaśne środowisko. Problem pojawia się w tym mechanizmie, gdy występuje nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych spowodowane czynnikami wyzwalającymi, takimi jak kwaśna żywność, alkohol, odwodnienie i stres, co może spowodować uszkodzenie podszewki żołądka.

2. Objawy kwasowości3,4,9

Palenie w żołądku czy gardle lub w okolicy dolnej części klatki piersiowej po spożyciu posiłków jest jednym z najczęstszych objawów kwasowości. Inne objawy obejmują czkawkę, która nie ustaje, kwaśny smak w ustach, kwaśne bekanie, ciężkość, ból głowy, żar w ciele, regurgitację (płynne jedzenie podnosi się do gardła). Czasami niestrawność, dyspepsia lub zapalenie żołądka czy dowolna kombinacja tych objawów mogą wskazywać na stan kwasowości w organizmie.

Niektóre objawy kwasowości to ciągłe zmęczenie, częste wzdychanie, ból mięśni lub skurcze po krótkich spacerach i uczucie braku powietrza. Poziom tlenu w tkance jest tak niski u osób z nadwyżką kwasu, że mają trudności z zatrzymaniem oddechu nawet na ponad 20 sekund.

3. Przyczyny kwasowości3,5,8

Przyczynami tymi są: nadmiernie gorące jedzenie, pikantne lub smażone potrawy; częste spożycie tłuszczów, słodyczy, fałszowanych i sfermentowanych produktów, napojów gazowanych i przetworzonych produktów; nadmiar czekolady, czosnku, cebuli, herbaty i kawy; obfite lub ciężkie posiłki przed snem; nie wegetariańskie jedzenie, spożywanie alkoholu.

Spośród innych przyczyn stres jest numerem jeden. Ekstremalne wysiłki mogą powodować stres fizyczny, podczas gdy stres psychiczny/emocjonalny mogą powodować takie sytuacje, jak pośpiech, zmartwienie, strach, gniew itd. Częstość występowania kwasowości jest znacznie wyższa u osobników wysoce emocjonalnych i nerwowych. Możemy przyjrzeć się kwasowości jako produktu ubocznego naszego wysoce stresującego stylu życia fast-food. Inne czynniki – narażanie na słońce i ciepło, aspiryna, leki przeciwzapalne, male spożycie wody powodujące odwodnienie komórek i nadmierne palenie.

4. Kwasowość różni się od dyskomfortu żołądkowego6

Niektóre opisują żołądkowy dyskomfort jako kwasowość. Wiatry przechodzą przez odbyt i/lub przez usta, z czkawką u dzieci i bekaniem u dorosłych. Może być proste wyjście gazu wkrótce po posiłku, bo połknięto powietrze przy jedzeniu. Jeśli pachnie lub wydziela się kwaśny smak w ustach -  to skutek niestrawności lub niepełnego stolca. Rzeczy powodujące gaz mogą prowadzić do kwasowości.

5. Czym jest kwaśny refluks4,5,7

Zwykle pokarm porusza się w dół z ust przez przełyk do żołądka. Pierścień mięśnia zwany zwieraczem przełyku, zlokalizowany w miejscu połączenia się przełyku z żołądkie, działa jak zawór, który otwiera się, aby pozwolić jedzeniu trafić do żołądka i natychmiast zamyka się, aby zapobiec cofaniu. Ale gdy zawór staje się słaby lub uszkodzony, może nie być prawidłowo zamknięty, umożliwiając powrót zawartości żołądka do przełyku. To nazywa się refluksem kwasu, bardzo częsty problem.

Jego oznaką jest zgaga, uczucie pieczenia za mostkiem, które czasem podchodzi do gardła i wewnętrznie wyczuwa się w obszarze klatki piersiowej. Nie ma to nic wspólnego z sercem, pomimo nazwy (heartburn), choć czasami ból może być tak poważny, jak przy zawale serca. Powtarzający się refluks kwasu (ponad dwa razy w tygodniu) może powodować wrzód trawienny lub reflux żołądkowo-przełykowy (RŻP). Powtarzające się zakażenie wśród dzieci mogłoby też wynikać z kwasicy.

Kwas refluksowy może wynikać z przepukliny rozworu przełykowego, w którym narządy brzuszne, zazwyczaj żołądek, wsuwają się przez membranę do środkowego przedziału klatki piersiowej. Powoduje to objawy – smak kwasu w ustach, zgagę, problem z połykaniem i/lub ból w klatce piersiowej.

6. Rozgałęzienie kwasowości4,7,10,11

Kwasowość prowadzi do dyspepsii/niestrawności, co powoduje dyskofort lub bół w górnej części jamy brzusznej, zazwyczaj wkrótce po posiłku. Chocziaż nie uważa się za chorobę, ale jest to grupa objawów, takich jak wzdęcia, nudności, krwawienie, wymioty i bekanie. Kiedy kwasy żołądkowe rujnują błonę śluzową, powodują podrażnienie, zapalenie itp., pobudzają niestrawność, czasem zapalenia żołądka w których te objawy zwykle występują przez większość dnia. Zgaga jest również jest jednym z objawów niestrawności.

7. Efekty domino kwasowości8

Badania na Uniwersytecie w Bari we Włoszech wykazują, że znakiem rozpoznawczym wszystkich nowotworów, niezależnie od ich pochozenia i tła jest ich kwaśnie środowisko, które sprzyja komórkom nowotworowym według publikacji pod tytułem „Ukryta prawda o raku” d-ra Keichi Morishita, gdy krew staje się kwaśna, ciało zacznie osadzać substancje kwaśne, zwykle toksyny, w komórkach, aby pozwolić krwi zostać lekko alkaliczną. Te złogi powodują, że komórki stają się jeszcze bardziej kwaśnie i toksyczne, co powoduje spadek poziomu tlenu, prowadząc do zniszczenia enzymów oddechowych i uszkodzenia DNA. Przy kwasowości niektóre komórki giną, podczas gdy inni mogą przetrwać, stając się anomalnymi, które rozwijają się bez końca i chaotycznie. Sprawozdania  Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że częsty refluks kwasu może być rakotwórczy, a jeśli nie skorygowany, może prowadzić do raka przełyku.

Ponadto kwaśne środowisko jest cudowne dla patogenów, takich jak bakterie, wirusy i grzyby, aby prosperować. Jest takoż płodnym gruntem dla chorób serca, cukrzycy i osteoporozy. Jeśli kwasowość nie jest kontrolowana, może prowadzić do nadkwaśności i wrzodów w przewodzie pokarmowym, niszcząc wyściółkę żołądka czy nawet jelit. Więc, kwasowość może działać jako starter dla chorób, w tym raka.

8. Poznaj swój poziom kwasowości1,9,12

Aby zrozumieć poziom kwasowości, ważne jest, aby wiedzieć o pH w ciele. pH oznacza “potencjał wodoru” i wskazuje stężenie jonów wodoru. Kwasowość mierzy się w skali od 0 do 14. pH poniżej niż 7 wskazuje kwasowość, zerowa jest najbardziej kwaśna. pH większe niż 7 wskazuje zasadowość, 14 jest najbardziej alkaliczne. 7 jest neutralne. Aby przetrwać, nasze ciała muszą utrzymywać pH zbliżone do 7,4, które znajduje się po stronie alkalicznej neutralnej. Jeśli nasze pH różni się zbytnio od tego ideału, trudno jest działać prawidłowo różnym enzymom. Krew ludzka pozostaje w wąskim zakresie od pH 7.35 do 7.45.

Chociaż poziomy pH wahają się w organizmie w zależności od posiłków, ćwiczeń, stresu, hormonów, snu i wielu innych czynników, pH zdrowej śliny powinno wynosić od 6,5 do7,0. Wszystko niższe wskazywało, że nasze ciało jest zbyt kwaśne. W odróżnieniu od żołądka (o pH 1-3), przełyk o pH 7 nie jest przeznaczony do wytrzymania wysokiego kwaśnego środowiska. W klatce piersiowej mogą wystąpić objawy takie jak pieczenie, gdy pH spadnie poniżej 4.

Przedstawiając każdy objaw kwasowości, dobrze byłoby sprawdzić pH i skorzystać z profesjonalnych porad. Paski pH dostępne są bez recepty w aptekach. Zmiany w stylu życia i diety są niezbędne i zwykle korygują nierównowagę pH.

9. Kroki zapobiegające kwasowości3,5,23,24

Pij wystarczającą ilość wody, która jest centralą dla neutralności kwasowej i funkcji enzymów. Woda w stanie czystym jest uważana za neutralną z pH 7. Woda płynąc przez powłoki śluzowate, chroni je jako skuteczny bufor przeciwko kwasowi w żołądku, ponieważ śluz zawiera 98% wody i 2% rusztowania, utrzymującego wodę w miejscu.

Dieta powinna być odpowiednio sprzyjająca zdrowiu  i ogólnemu samopoczuciu i powinna skądać się z świeżych owoców, wazyw, sałatek, kapusty, itp. Gotowane potrawy powinny być świeże przy minimalnych przyprawach. Jedzenie powinno być podejmowane w odpowiednich momentach, z modlitwą i w spokoju. Należy dobrze przeżuwać, nie jeść w pośpiechu. Wszystkie ziarna z wyjątkiem gryki i prosa są kwaśnie, jeżeli nie nasączone i jedzone na surowo. Sól stołową (kwaśną) należy zastąpić wysokiej jakości solą z Himalajów lub inną nieprzetworzoną solą krystaliczną bogatą w minerały (alkaliczne) lub solą morską (neutralną).

Codzienne ćwiczenia i dobry sen są niezbędne. Stosuj spacery/jogę, aby tonizować układ trawienny i uzyskać regularny wystarczający sen. Powstrzymaj się od tłumienia naturalnych potrzeb, szczególnie wymiotów i przechodzenia gazów i stolca.

10. Domowe remedia na kwasowość3,13-22

Uważa się, że długotrwałe stosowanie antacydów lub innych leków na receptę na kwasowość ma nieprzyjemne skutki uboczne. Warto więc spróbować prostych domowych/naturalnych środków nie tylko do natychmiastowej ulgi, ale takoż do ewentualnego lekarstwa. Nikt nie może stwierdzić autorytatywnie, co najlepiej sprawdza się dla danej osoby, więc użyj rozsądnych środków. Poniżej znajduje się lista niektórych popularnych przypraw i ziół, oraz innych dostępnych artykułów. Szczegółowe informacje można znaleźć pod podanym adresem łącza.

  1. a. Przyprawy

Nasiona karomii (ajwain) ze szczyptą czarnej soli (nie nadaje się dla pacjentów z zaparciami lub wrzodami); nasiona kopru (saunf); nasiona kminu (jeera) – szczególnie skuteczne w połączeniu z nasionami chropawca wonnego ; kardamon ; ząbkowany – przygryźć i utrzymywać w ustach dla natychmiastowej ulg; soczyste kurkumy w ciepłej wodzie.

  1. b. Zioła

Herbata z suszonych kwiatów rumianka lub świeżych liści mięty czy żucie bazylii (tulsi).

  1. c. Owoce, warzywa i soki

Banany - dojrzałe/przejrzałe; jabłko; ananas; arbuz; papaja; winogrona; sok marchwi i kapusty ; ogórek lub jego sok ; świeży imbir ; sok z aloesu; delikatna woda kokosowa i jej miąższ.

  1. d. Inne remedia

Napój zrobiony z namoczonych migdałów; maślanka z sokiem kolendry lub zwykły jogurt; amia (jogurt indyjski) proszek lub żucie amii; proszek sandałowy gotowany w wodzie; surowy organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy zmieszany z wodą; soda oczyszczona (węglowodan sodu) zmieszana z wodą i odrobiną limonki, lub sok z cytryny i wypijamy aby zatrzymać nieznośny ból (nie nadaje się dla chorych z nadciśnieniem lub z dietą ograniczającą sodę); guma do żucia bez cukru.

 

News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |