Codzienne picie herbaty |
Codzienne picie herbaty obniża trójglicerydy, redukuje ryzyko chorób serca Dbające o zdrowie osoby wiedzieli o ważności spożywania herbaty przez dziesięciolecia, wybierając dla przyjemności smaczne napoje nad napoje bezalkoholowe by zapobiec nierównowadze metabolicznej takiej jak odporność na insulinę i cukrzyce. Całkiem niedawno było pokazano, że napoje bezalkoholowe zwiększają ryzyko przewlekłych chorób wskutek wysokiej zawartości kwasów w napojach, co może zakłócić komórkowy metabolizm, zużywając takie cenne minerały jak wapń i magnez. Badacze z US i Szkocji ujawnili detale badań opublikowanych w magazynie Prewentywna Medycyna, które pokazują, że spożycie trzech filiżanek czarnej herbaty dziennie może obniżyć poziom niebezpiecznych trójglicerydów do 36% i przewidziany stosunek LDL do HDL w cholesterolu do 17 procent, znacznie poprawiając stan sercowych naczyń. Autorzy badania zanotowali "Umiarkowane użycie czarnej herbaty polepsza poziom niezależnych czynników ryzyka chorób naczyń serca i obronę antyoksydantów w osoczu." Ostatnie studia chwalą wiele zalet picia mniej fermentowanych mieszanek zielonej i białej herbaty, bo wysoka zawartość antyoksydantów pokazała obniżenie ryzyka zachorowania na raka, otępienie i serce. Chociaż autor szczególnie badał działanie czarnej herbaty na zdrowie ludzi, to nie sprecyzowano mechanizmu działania czarnej herbaty, i to może dlatego, że wszystkie trzy rodzaje herbaty (czarna, zielona i biała) dają takie same pozytywne skutki w redukcji ryzyka chorób serca. Badacze zwerbowali 87 uczestników między 25 a 60 rokiem dla przeprowadzenia badań. Każdy był losowo przeznaczany do picia albo trzech kubków czarnej herbaty codziennie lub równowartą ilość gorącej wody w okresie 12 tygodni. Naukowcy odkryli, że spożycie czarnej herbaty połączone z 18.4 procentowym spadkiem trwałego poziomu cukru i 36 procentowym spadkiem poziomu trójglicerydów. Wysoki poziom cukru i nadmiar tłuszczów we krwi wspólnie są uznawane za podstawowe czynniki w powiększeniu ryzyka sercowych chorób, jak i wielu innych groźnych przewlekłych chorób. Badaczy wnioskują "Wysoki poziomÂÂ polifenoli, włączając arubigin i aflavin w herbacie chroni komórki i tkanki od szkodliwego utleniania przez usuwanie wolnych tlenowych rodników. Herbata zawierająca fenol może być aktywnym antyoksydantem w jelitach i w innych tkankach po wchłonięciu." Wynikiem picia trzech kubków herbaty codziennie jest istotny i zapewniony wymierny stopień ochrony przeciw sercowo-naczyniowym chorobom. Bądź pewien, pij świeżo zaparzoną herbatę (gorącą czy zimną), unikaj każdych pakowanych i przerobionych odmian z chemicznymi dodatkami.ÂÂ …John Phillip
|