Czyszczenie warzyw

Czyszczenie owoców i warzyw 12-15
Obawa w stosunku do pozostałości pestycydów i środków owadobójczych w surowej żywności nie może być odrzucona. Jednym ze sposobów jest umycie owoców i warzyw dokładnie w czystej bieżącej wodzie. Mogą też być wymyte w 2% słonej wodzie (20g soli na litr wody) w celu usunięcia większości pozostałości na ich powierzchni. Niektóre mogą wymagać 2-3 umycia. Inną metodą jest moczenie owoców i warzyw przez 20 minut w misce do połowy napełnionej wodą z jedną łyżką soli i dwóch octu, a następnie dokładnie je umyć świeżą wodą. Moczenie przez dłuższy okres lub blanszowanie oczyści je, ale może to spowodować utratę składników odżywczych. Alternatywnie można uprawiać własne warzywa organiczne lub pozyskać ich z wiarygodnych źródeł.

 

News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |