Magnez

Korzyści mineralnego Magnezu i jego znaczenie dla waszego zdrowia.  

Magnez, obfity minerał w organizmie, jest naturalnie obecny w wielu produktach spożywczych, dodawany do wielu produktów, dostępny, jako suplement i występuje w niektórych lekach (na nadkwaśność i przeczyszczające). Bez magnezu nie moglibyśmy produkować energii, nasze mięśnie mogłyby być w stanie stałego napięcia, i nie moglibyśmy wyregulować poziom cholesterolu produkowanego i wydanego do krwioobiegu.
Jest on istotny dla ponad 300 różnych chemicznych reakcji w ciele, włączając utrzymanie poziomu energii, pomagając zrelaksować się, i utrzymując zdrowie serca i naczyń krwionośnych.          

Niski poziom magnezu w ciele zawsze był kojarzony z rozwojem licznych chorób człowieka, jak astma, cukrzyca, osteoporoza. Zażywany w odpowiedniej ilości, magnez odgrywa role w zapobieganiu udarów i ataków serca.                             

Magnez chroni nasz DNA    

Badania odkryły, że synteza DNA jest spowalniania przy niedostateczności magnezu.. Stabilność DNA zależy częściowo od magnezu. Magnez nie tylko stabilizuje struktury DNA, ale takoż działa jak kofaktor w naprawie uszkodzeń DNA przez mutagenów środowiskowych. Razem z ATP, magnez również pomaga w produkcji zdrowych RNA, odpowiada za “czytanie” DNA i produkcję protein używanych w naszym organizmie.  

Magnez Reguluje naszą równowagę elektrolitową

Rola magnezu w bilansie zdrowia (“homeostaza”) wśród tak ważnych minerałów jak wapń, sód i potas dotyczy przewodnictwa impulsów nerwowych, skrócenia mięśni i rytmów serca.                         

Magnez we krwi, sercu i kościach      

Często słyszymy o znaczeniu wapnia dla kości, jednak magnez jest drugim kluczowym minerałem dla zdrowych kości. I dlatego, że tak wielu ludzi bierze pigułki wapniu bez magnezu, możliwie istnieje większa potrzeba magnezu niż wapnia u ludzi, którzy są najbardziej narażone na osteoporozę.         


11

Magnez jest prawdopodobnie najważniejszym składnikiem odżywczym dla serca; on pomaga mięśniu sercowemu lepiej działać. Magnez takoż pomaga w ochronie naczyń krwionośnych, które są bardzo ważne przy chorobach serca. Magnez jest również naturalnym rozcieńczalnikiem krwi, bardziej podobnym do aspiryny, więc wiele lekarzy i badaczy uważają, że on może pomóc w prewencji ataków serca i udarów.

Magnez i Cukrzyca     

Dieta z wysokim zawarciem magnezu jest związana ze znacznie mniejszy ryzykiem zachorowania na cukrzycę, możliwe, dlatego, że znaczną jest rolą magnezu w metabolizmie glukozy. Hipomagnezemia może pogorszyć odporność na insulin, stan, który często poprzedza cukrzycę, lub może być konsekwencją odporności na insulinę. Cukrzyca prowadzi do zwiększenia magnezu z moczem, i następnie magnez nieadekwatnie może wpłynąć na wydzielanie insuliny i działanie, przez co pogorszyć kontrolę cukrzycy.

Symptomy Braku Magnezu          

•    Ból stawów i mięśni   

•    Zapalenie    

•    Brak apetytu czy nudności  

•    Drętwienie czy mrowienie

•    Bóle migrenowe     

•    Zmęczenie

•    Ogólna słabość   

•    Osteoporoza  

•    Wahanie poziomu cukru we krwi

•    Wysokie ciśnienie krwi

Są takoż nowe badania, które sugerują, że jedną z wcześniej nieznanych korzyści zdrowotnych magnezu jest to, że on wpływa na nasz mentalny i emocjonalny stan. Ci, którzy cierpią na depresji, bezsenność, i ogólne huśtawki humoru, mogą odczuć poprawę przy dodaniu magnezu do diety. Badania wstępne takoż pokazały poprawę w częstotliwości i ostrości ataków paniki i niepokoju.

Poziom magnezu trudno śledzić za pomocą badania krwi, bo tylko jeden procent znaleziono w naszej krwi – inna przyczyna, że naukowcy nie doceniają ważność dostatecznej ilości magnezu w naszej diecie. Stosowanie diety z różnymi świeżymi produktami może zatrzymać niedobór magnezu przed jego początkiem.


12
Zagrożone osobnicy na deficyt Magnezu       

•    Osoby powyżej 55 roku życia

•    Osoby, którzy regularnie spożywają alkohol, napoje z kofeiną lub gazowane

•    Osoby przyjmujące niektóre leki jak moczopędne, leki na serce i astmę, pigułki antykoncepcyjne i/lub estrogenową terapię zastępczą          

•    Osoby poddane znacznym psychologicznym czy fizycznym stresom, włączając operacje, oparzenia i choroby wątroby
•    Osoby cierpiące na zaburzenia trawienne  

Żywności obfite w magnez  

1.    Otręby – ryż, pszenica czy owies

2.    Zioła – suszona kolendra, szczypiorek, mięta, koper, szałwia i bazylia

3.    Nasiona – dynia, słonecznik, len i sezam    

4.    Orzechy – migdały, brazylijskie orzechy, nerkowce i sosnowe

5.    Czekolada ciemna

Innymi wyśmienitymi źródłami są liściaste zielone warzywa, jak szpinak, jarmuż, fasola i pełno-ziarniste chleby i zboża.  

Przekonajcie się, czy spożywacie dostatecznie wapnia, witamin D i K, aby czerpać najwięcej korzyści z magnezu. Zrównoważona dieta i umiarkowane opalanie – to wszystko, czego ciało wymaga.


Dla serwowania specyficznych potraw patrz Tabela oceny składników.

Tabela 1: Zalecane dodatki dietyczne (ZDD) codzienne dla magnezu  

Wiek    Mężc    Kobieta    Ciąża    Laktacja
Do 6 miesięcy    30 mg    30 mg        
7–12 m-cy    75 mg    75 mg        
1–3 lat    80 mg    80 mg        
4–8 lat    130 mg    130 mg        
9–13 lat    240 mg    240 mg        
14–18 lat    410 mg    360 mg    400 mg    360 mg
19–30 lat    400 mg    310 mg    350 mg    310 mg
31–50 lat    420 mg    320 mg    360 mg    320 mg
51+ lat    420 mg    320 mg        




 

News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |