Cebula2

Cebula dziennie i można być z dala od doktora (Część 2)
Proszę zauważyć, że w biuletynie styczniowym 2014 roku jest część 1 o korzyści cebuli


Cebula i Rak     
Chociaż cebula zawiera wiele identycznych związków siarki jak w czosnku, cebula przynosi wam nawet więcej korzyści z jej wysokim poziomem flawonoidów, głównie kwercetyny. Kwercetyna działa podobnie do antyhistaminy i przeciwzapalnie. Kwercetyna i rak są niezgodne jeden z drugim. Badania sugerują, że kwercetyna może mieć moc i zdolność spowalniać rost komórek rakowych, powstrzymać migrację komórek rakowych do innych części ciała (przerzuty) i zmusić komórki rakowe ginąć na różne sposoby, taki jak stłumić dopływ krwi lub pobudzając geny zabijające raka.                                   
Badacz Kornelskiego Uniwersytetu, Rui Hai Liu, MD, Ph D razem z profesorem bromatologii, testowali 10 odmian cebuli i czosnku askalońskiego (krewny cebuli) i odkryli, że członki rodziny cebuli z najmocniejszym i najbardziej gryzącym smakiem są najlepszymi odmianami dla hamowania rozrostu rakowych komórek wątroby i jelita grubego.       
Świeże, niegotowane odmiany cebuli były używane z wyciągiem branym z cebulek z usuniętą zewnętrzną skórką. Badania pokazały, że czosnek askaloński, podstawowe pożywienie w większości azjatyckiej, meksykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej kuchni, był największym antyutleniaczem śród 11 różnych badań, z 6 razy większą ilością antyoksydantów niż najniżej notowana cebula Vidalia, mająca najłagodniejszy zapach. Czosnek askaloński też był najskuteczniejszy przeciw rakowi wątroby.
Badania, w których było analizowano dietę i dane o stanie zdrowia u tysięcy ludzi, odkryły, że porównując tych, co jedzą najmniej cebuli z tymi, co jedzą więcej cebuli, to u ostatnich obniżono ryzyko zachorowania na raka jelit na 56%, raka piersi na 25%, prostaty na 71%, przełyku na 82%, jajników na 73%, raka jamy ustnej na 84%, raka nerek na 38% i na 54% obniża się ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Badacze takoż odkryli, że kobiety, które jedzą dwa czy więcej razy po 80 gram porcji cebuli w tygodniu mają obniżone na 60% ryzyko zachorowania na raka endometrium. Spożywanie cebuli, co najmniej raz lub więcej w tygodniu dało obniżenia ryzyka zachorowania na raka żołądka w Chinach. Badacze tego problem zakładają, że zwiększenie spożycia cebuli zapobiega rozwojowi powodujących wrzody mikroorganizmów, Helicobacter pylori, które były łączone z rakiem żołądka. Cebula zawiera frukto-oligosaharydy – składniki, które były pokazane, jako stymulatory rostu zdrowych bakterii i tłumiące rost potencjalnie szkodliwych bakterii i jelicie grubym. To może wytłumaczyć role cebuli w zapobieganiu raka jelita grubego. Odkryto, że wyciąg z cebuli zabija komórki rakowe w probówkach.
Cebula i cukrzyca  
Badania pokazały, że cebula redukuje poziom cukru u ludzi z cukrzycą. Jedno badanie porównuje efekty podawania czy to insulin, czy 100g surowej czerwonej cebuli chorym z 1 i 2 typem cukrzycy. Wyniki pokazały, że chociaż poziom glukozy we krwi nie obniżył się do zakresu, osiągniętego za pomocą insuliny, tym niemniej cebula nagle obniżyła poziom cukru we krwi. Poza tym, było wzrastanie poziomu cukru we krwi w pierwszej godzinie po spożyciu cebuli. To było przypisane efektowi glikogenicznego działania cebuli, która mogłaby przeciwdziałać zwykłym pobocznym działaniom hipoglikemii wielu przeciwcukrzycowych leków podobnych do insuliny.
Głównym aktywnym składnikiem cebuli, który obniża poziom cukru jest siarkowy składnik znany jako allyl propyl disulphide (APDS), który blokuje rozkład insuliny w wątrobie, pozostawiając wyższy poziom insuliny w organizmie dla podołania cukrzycy. Cebula też zawiera minerał nazwany Chromem, który pomaga komórkom reagować komórkom na insulinę by pomagać w kontroli cukru we krwi.     

Choroby skóry  
Sok cebuli był używany dla leczenia użądleń insektów, brodawek i swędzenia przy odmrożeniach, zapaleniu skóry wskutek słabego peryferyjnego przepływu krwi do kończyn. Jak opublikowano w Magazynie Kosmetycznej Dermatologii, USA, badacze odkryli, że użycie żelu z ekstraktu cebuli na blizny po operacji czyni je miękkimi i mniej czerwonymi, wygładza tkankę i poprawia wygląd.

Oprócz bycia wolną od sodu, tłuszczu i cholesterol, cebula jest bardzo dobrym źródłem powiększania witaminy C w immunnym systemie. Filiżanka surowej cebuli dostarcza 20% dziennej potrzeby witaminy C. Na dodatek, cebula jest dobrym źródłem aktywatorów enzym manganu i molibdenu, uzdrowiciela serca witaminy B6, błonnika, folacyny, potasu. W określeniach dziennej wartości (procent składników potrzebnych codziennie), filiżanka surowej cebule daje 11% błonnika, 11% molibdenu, 10.5% manganu, 10% witaminy B6, 8% foliatów, 7% potasu i 6% tryptofanu.  

Sources:
http://health.tipsdiscover.com/onion-strong-cancer/
http://www.news.cornell.edu/stories/2004/10/some-onions-have-excellent-anti-cancer-benefits
http://www.sciencedaily.com/releases/2004/10/041022105413.htm
http://www.foods-healing-power.com/health-benefits-of-onions.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16236005
http://www.offthegridnews.com/2011/06/09/onions-and-their-healing-properties/
http://jarretmorrow.com/2010/11/24/onion-blood-sugar-levels-diabetics/
http://www.thediabetescenter.org/natural-diabetes-cure-onion-for-diabetes-treatment.html#more-105
http://www.botanical-online.com/medicinalsalliumcepaangles.htm
http://whfoods.org/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=32

 

News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |