Start Baza wiedzy Dieta i zdrowe odżywianie Zdrowotne korzyści jedzenia nasion
Zdrowotne korzyści jedzenia nasion

Nasiona mogą być drobne, ale one nabite składnikami jak protein, błonnik, żelazo, witaminy, omega-3 kwasy.
Nasiona mają różne rozmiary, kształty i kolory. Roślina przechodzi długi okres, aby produkować nasiona i napełnić je wysoką koncentracją witamin, minerałów, protein, niezbędnych olejów i drzemiących enzymów. Nasiona są życiem. Jest to żywe jedzenie. Niemożliwe jest spożywać surowe nasiona i nie czerpać żywienia. Wieli nasion są jadalne i większość ludzkich kalorii pochodzi z nasion, osobliwie z strączkowych i orzechów. Nasiona takoż dostarczają większość kuchennych olejów, wiele napojów i przypraw i niektórych ważnych suplementów. W różnych nasionach zarodek nasiona czy jądro dominuje i dostarcza większość pożywienia.
Selekcja i Przechowanie
Nasiona są często sprzedawane w błonniku, czy z łuskami (skorupą) razem lub z oczyszczonymi jądrami. Przekonajcie się, że kupowane nasiona są świeże. Bo wskutek wysokiej zawartości tłuszczu nasiona są wrażliwe na jełczenie. Jeśli one są wystawiane na ciepło, światło, czy wilgoć, to mogą poddać się jełczeniu znaczne szybciej. Wąchanie kosza z nasionami pokaże wam czy zawartość świeża lub nie. Nasiona z nienaruszonymi łuskami można trzymać kilka miesięcy zmagazynowane w chłodnym suchym miejscu. Jądra nasion (nasiona z usuniętymi skorupkami) przechowują się trochę krócej.                 

Rady po przygotowaniu i serwowaniu
Istnieje jedyny sposób czerpania żywienia z nasion - spożycie ich na surowo. Gdy one narażone na ciepło, to produkują toksyczne substancje, a witaminy, minerały i podstawowe oleje są poddane denaturacji. Po smażeniu nasion one przesuwają się od żywego jedzenia do martwego. Nie ma na ziemi nasion, które mogą znieść smażenie czy nagrzewanie bez utraty odżywczych składników. Pamiętajcie - jeść naturalne nasiona to jeść je na surowo. Wybierajcie niesolone nasiona, unikajcie lukrowanych, smażonych, unikajcie cukru pokrywającego nasiona.
Możecie przesadzić z nasionami wskutek wysokiej zawartości tłuszczów. Ale, z umiarem, nasiona mogą być łączone z płatkami zbożowymi czy mieszanką studencką, czy jeść osobno. Posypanie nasion owocami, warzywami, makaronem, czy sałatą dodaje odrobinę chrupiącej struktury i smaku. Sezam jest osobliwie atrakcyjny, jako wierzch chleba, bulek, salat i podsmażania.   

Sześć różnych nasion: dynia, sezam, słonecznik, len, konopie, szałwia
1. Nasiona dyni

alt
Nasiona dyni są pyszne i zdrowe. Garść nasion dyni stanowi pyszną przekąskę.           

Kilka zdrowotnych korzyści z nasion dyni
Nasiona dyni są bogatym źródłem magnezu, który jak udowodniono jest korzystny dla ciśnienia krwi i pomaga w zapobieganiu zatrzymania serca, atakom serca i udarów. Te nasiona są dobrym źródłem cynku, który jest ważny dla odporności, rostu komórek i dzieleniu, snu, nastroju, zmysłów smaku i zapachu, zdrowia oczu i skóry, regulacji insuliny, męskiej płciowej funkcji. On takoż zwalcza osteoporozę. Podobno innym surowym orzechom i nasionom, te nasiona są jednym z najlepszych źródeł roślinnego omega-3s (alfa-linolenowy kwas czy ALA). Badania sugerują, że nasiona dyni mogą pomóc w regulacji insulin i pomóc w prewencji komplikacji przy cukrzycy, obniżając oksydacyjny stres.
Olej z nasion dyni jest bogaty w naturalne fitoestrogeny i badania sugerują, że to może znacznie zwiększyć dobry “HDL” cholesterol razem z obniżeniem ciśnienia krwi, uderzeniem gorąca, bólem głowy, bólem stawów i innymi objawami menopauzy u kobiet po ustaniu miesiączki. Ten olej wykazał przeciwzapalne działanie i działa również dobrze jak przeciwzapalna indometacyna w leczeniu zapalenia stawów, ale bez ubocznych działań. Zdrowe tłuszcze w nasionach dyni działają korzystnie na serce i wątrobę, zwłaszcza, gdy zmieszane z nasionami lnu. Jedzenie nasion dyni kilka godzin przed snem, razem z węglowodanami podobnie do kawałka owocu, może pomóc w dostarczeniu tryptofanu konicznego dla produkcji melatoniny i serotoniny polepszających nocny sen.


2. Nasiona sezamu.

alt
Nasiona sezamu są uważane za najbardziej bogate w minerały jedzenie na świecie. One bogate w wapń, magnez, miedź, żelazo, mangan, cynk, fosfor, witaminy włączając witaminę B1, cynk i błonnik. Dwie łyżki stołowych nasion sezamu zawiera z grubsza mniej niż 100 kalorie; są bardzo biedne w węglowodany; zawierają 3 gramy białka, 2 gramy błonnika pokarmowego i 8 gramów tłuszczu; i dają około ćwierci zalecanego dziennego użycia wapnia i żelaza
Szczyt zdrowotnych korzyści nasion sezamu
Nasiona sezamu są bardzo dobrym źródłem Miedzi, która redukuje niektóre bóle i obrzęk przy reumatoidalnym zapaleniu stawów i zapewnia budowę, moc i elastyczność naczyń krwionośnych, kości i stawów. Magnez w nasionach sezamu podtrzymuje zdrowie naczyń i układu oddechowego w przypadkach astmy, udaru, chorób serca u cukrzyków. Wapń pomaga w prewencji raka jelit, osteoporozy, migreny i napięciu przedmiesiączkowym. Dzięki obfitości Cynku w sezamie, przy stałym użyciu, polepsza twardość kości. Fitosteroły obniżają Cholesterol.  

3. Nasiona słonecznika

alt

Nasiona słonecznika bogate w witaminę E, która pomaga układowi krążenia lepiej działać. Mają też uspakajające działanie na mózg, bo mają wysoki poziom tryptofanu, który stwarza relaksujący efekt. Pieczenie tych nasion z odrobiną soli robi ich bardziej chrupiącymi i nawet bardziej smacznymi.  
Moc nasion słonecznika
Nasiona słonecznika są dobrym źródłem dobrych dla serca tłuszczów i błonnika, substancji, które mogą polepszyć zdrowie serca i naczyń i pomóc w kontroli cukru przy typie 2 cukrzycy. Nasiona słonecznika zawierają też Cynk i witaminę E, które pomagają utrzymywać zdrowe oczy, włosy i skórę. Magnez pomaga uspokoić nerwy, mięśnie i naczynia krwionośne, a Selen pomaga w odtruciu i prewencji raka.  
Nasiona słonecznika w łuskach są szybką opcją na przekąskę dla ludzi próbujących zmniejszyć czy kontrolować masę ciała, więc usunięcie łusek na każdym nasieniu spowolni jedzenie. Podobno innym nasionom słonecznik może wywoływać migrenę i podrażnienie jelit u ludzi wrażliwych na orzechy i nasiona.

4. Nasiona lnu

alt
Główne korzyści zdrowotne nasion lnu są zawdzięczane dużej zawartości alfalinolenowego kwasu, jadalnego błonnika i fitoestrogenów. Kwas a-linolenowy (ALK) jest potężnym środkiem przeciwzapalnym, poniżając produkcję czynników wspierających zapalenie i obniża w krwi poziom C-reaktywnego białka (CRB), tein (CRP), biomarkera zapalenia. Dzięki działaniom ALK i fitoestrogenów len ukazał blokowanie rostu nowotworów i możliwość zniżenia ryzyka zachorowań na raka. Nasiona lnu bogate w rozpuszczalny błonnik (rozpuszcza się w wodzie) i nierozpuszczalny błonnik (nie rozpuszcza się w wodzie). Błonnik w nasionach lnu promuje zdrową funkcję jelit. Łyżka stołowa całego nasiona lnu zawiera tyle błonnika jak połowa filiżanki gotowanych otrębów owsianych. Rozpuszczalny błonnik lnu może obniżać poziom cholesterolu, pomagając redukować ryzyko ataku serca i udaru.
Ziarno lnu zwyczajnego da więcej korzyści zdrowotnych niż materiał siewny. Zmiel nasiona w domu używając młynka do kawy czy miksera. Zmielone nasiona lnu należy trzymać w lodówce i używać kilka dni.       

5. Nasiona konopi

alt
Nasiona konopi są zadziwiającym jedzeniem – bardziej niż super jedzenie i każdy musi mieć magiczne małe nasiona w swojej diecie. Nasiona konopi napakowane różnymi witaminami i minerałami jak witamina E, żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor, Omega-3, Omega-6 i miedź. Podobno do innych nasion są one łatwe do włączenia do diety. Dla wprowadzenia ich do diety najpierw spróbuj włożyć łyżkę nasiona konopi do śniadaniowych płatków zbożowych, kari, orzeźwiających napojów, gulaszy i sałatek, można równie dobrze posypać nimi wszystko. Zaczniecie zauważać poprawę zdrowia już po kilku dniach.      

Potęga nasion konopi
Nasiona konopi są naprawdę nadzwyczajnym jedzeniem, bo są napakowane imponującą ilością pożywnych cech.  Perfekcyjnie zrównoważone trzy do jednego Omega-6 do Omega-3 proporcja olei, mają źródło kwasu y-linolenowego.
Zawierając 10 podstawowych aminokwasów nasiona konopi skomponowane z ponad trzydziestu procent białka, czyniąc je doskonałym źródłem dziennego białka. Mają takoż 40 procent błonnika, najwyższa ilość ze wszystkich ziaren na ziemi! Zawierają też zwalczające choroby fitosterole, badania pokazały, że nasiona konopi, a nawet mleczko konopi podtrzymuje zdrowie i może dostarczyć odżywiającego wsparcia przy wielu chorobach.
6. Szałwia hiszpańska
Szałwia hiszpańska pochodzi z Meksyku i Gwatemali, nasiona szałwii były ważną częścią diety Azteków i Majów, z powodu energii i leczniczych korzyści. Dość trafnie, bo słowo ‘Chia’ (szałwia) w języku Majów oznacza moc. Jej nasiona zawierają ogromną ilość korzyści zdrowotnych, czyniąc ich ważnym i dostępnym składnikiem diety.

Te nasiona są całkiem zapakowane błonnikiem, białkiem, odżywczymi olejami, antyoksydantami i nawet wapniem. Nasiona stabilizują cukier krwi, wzmacniają zdrowie serca, jak i zwiększają stratę wagi. Te zadziwiające małe nasiona są znakomitym źródłem wysokiej jakości tłuszczy, bo one zrobione z krzyczących 34% czystych olejów Omega-3. Rozpuszczalny błonnik w nasionach szałwii stabilizuje poziom cukru we krwi. Rozpuszczalny błonnik pomaga w oczyszczeniu jelita grubego, absorbując toksyny. Białko znajdujące się w nasionach szałwii jest wysokiej jakości i stanowi blisko 20% nasiona, co jest więcej, niż w wielu innych roślinach będących źródłem protein. Nasiona szałwii nie zawierają roślinnego estrogenu, nie zakłócają naturalnej równowagi ciała.

 

News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |