Start Baza wiedzy Dieta i zdrowe odżywianie Mikrofalówka i zagrożenia
Mikrofalówka i zagrożenia

Ukryte zagrożenia gotowania w mikrofalówce

Teraz na pewno wiecie, że to, co spożywacie ma wpływ na wasze zdrowie. Mantra „Jesteście tym, co spożywacie” faktycznie jest prawdą. Ale musicie rozważać nie tylko co zjadacie, ale jak to gotujecie.

Jedzenie przez was w większości surowego pokarmu jest ideałem. Większość nie potrafi stosować kompletnie surowej diety, będziemy gotować trochę naszego pokarmu. I tu mamy duży wybór: zwykle piekarniki, gril, indukcyjne piekarniki, mikrofalowe itd.

Nie trzeba mówić, że mikrofalówka jest wygodnym i jednym z najszybszych sposobów na gotowanie. Więc jak ona działa?

Jak działa mikrofalówka?

Mikrofalówka jest rodzajem elektromagnetycznej energii, podobnie do fal światła czy radiowych. Mikrofale są bardzo krótkimi falami elektromagnetycznej energii, która pędzi z szybkością światła. W naszym współczesnym wieku mikrofale są wykorzystywane dla przekazywania na duże odległości sygnałów telefonu, telewizji, komputerowej informacji naziemnej lub do satelity. Ale mikrofale są bardziej znane dla nas jako energia dla gotowania jedzenia.

Każdy mikrofalowy piekarnik ma magnetron, rurę w której elektrony poddawane działaniu pól magnetycznych i elektrycznych tak, aby tworzyć długofalowe promieniowanie blisko 2450 Mega Hertz (MHz) czy 2.45 Giga Hertz (GHz). Ta mikrofalowa radiacja współdziała z molekułami pokarmu. Każda fala energii zmienia biegunowość z pozytywnej na negatywną w każdym cyklu fali. W mikrofalówkach ta biegunowość zmienia się miliony raz co sekundę. Molekuły pokarmu – zwłaszcza molekuły wody – mają pozytywny i negatywny biegun w ten sam sposób jak magnes ma północny i południowy biegun.

W modelach komercyjnych piekarnik ma moc wejściową około 1000 wat zmiennego prądu. Jeśli te mikrofale tworzone przez magnetron bombardują jedzenie, to powodują rotacje bieguna molekuły w tej samej częstotliwości miliony raz na sekundę. Wszystkie te ruchy stwarzają tarcie, które rozgrzewa pokarm.

Czy jest to bezpieczny sposób gotowania?

Nie ma dużo badań o tym jak mikrofalówki oddziaływują na pokarm. I więcej tego, wyniki tych badań są całkiem niespójne. Niektórzy naukowcy, zwykle podtrzymywani przez producentów czy rządy, twierdzą, że mikrofalówki są całkiem bezpieczne. Inni, zwykle entuzjaści zdrowego trybu życia, potępiają mikrofalówki jak najgorszy kuchenny sprzęt, zawsze tworzący dużą groźbę dla każdej żywej istoty. Oczywiście, więcej niezawisłych badań należy przeprowadzić dla udowodnienia tak poważnego twierdzenia, ale już jest jasne, że mikrofalówki nie są najlepszym sposobem gotowania pokarmu.



4

Mikrofale rujnują składniki pokarmowe w żywności
Badanie opublikowane w listopadowym numerze 2003 roku Magazynie Nauki Żywności i Rolnictwa odkryło, że brokuły „rozbijane” w mikrofalówce z wodą tracą do 97% ich dobrych antyoksydantów. Dla porównania gotowane brokuły tracą 11% czyli niewiele swoich antyoksydantów. Występowała takoż redukcja fenolnych składników i glukozynolatów, ale poziom minerałów pozostawał nietknięty.

W 1999 roku badanie Skandynawami gotowania odrostów szparagu pokazało, że mikrofale powodują redukcję w nich witaminy C.

Przy badaniu czosnku tylko 60 sekund w mikrofalowym rozgrzewaniu wystarczyło dla straty aktywności alinazy, głównego aktywnego składnika przeciwrakowego w czosnku.

Badania Japończyka Dr. Watanabe pokazały, że tylko 6 minut podgrzewania  w mikrofalówce obraca 30-40%  B12 w mleku w bezwładną (martwą) postać.

Niedawne Australijskie badania odkryły, że mikrofale powodują wyższy stopień „rozkładu protein” niż konwencjonalne podgrzewanie.

Mikrofale są niedobre dla podgrzewania mleka z piersi.

Wydaje się, że rosnące ciało udowadnia sugestie o zmianach mleka z ludzkiej piersi czy metodzie dla dzieci jeśli ono jest podgrzewane w mikrofalówce.

Mikrofale mogą zrujnować podstawowe zwalczające chorobę czynniki w mleku z piersi które oferują obronę dla twojego dziecka. W 1992 roku dr Richard Quan odkrył, że w mikrofalówce mleko z piersi traci aktywność lizozymy, antyciał, i wzmacnia wzrost więcej potencjalne chorobotwórczych bakterii.

Inne badania o mleku z piersi/niemowlęcym przez Lee w 1939 roku pokazały uszczuplenie witamin po mikrofalówce, i niektóre aminokwasy zamieniają się w inne substancje, które biologicznie nieaktywne. Niektóre zmienione aminokwasy są trujące dla układu nerwowego i nerek.

Zmiany u ludzi spożywających pokarm z mikrofalówki

Wykonano mało badan o zmianach w spożywanym jedzeniu gotowanym w mikrofalówkach. Część pracy wykonanej przez Hertela i Blanka była szeroko cytowana i potrzebowała kontynuowania. Chociaż oni znaleźli wiele poważnych zmian, włączając poniżenie hemoglobin i podwyższenie poziomu cholesterolu i leukocytów, ich badanie opierało się tylko na 18 ludziach, wszystkie z nich jedli tylko makrobiotyczny pokarm, włączając samego Hertela. Możliwe, że ich odkrycie jest równie cenne dla ogółu publiczności, ale bez dalszych dowodów nie możemy przyjąć tych założeń. Tom Valentine, niezależny amerykański dziennikarz, opublikował wyniki tego badania w Szukaj Zdrowia Źródle w 1992 roku. Uwolnij się od swojej mikrofalówki: Kilka podstawowych porad. Jest łatwo żyć bez mikrofalówki, czy wierzysz w to czy nie. Musisz tylko zrobić kilka małych poprawek w stylu życia, takich jak:

Planuj do przodu. Wyciągnij swój obiad z zamrażarki tym rankiem lub wcześniej w nocy tak, aby ty nie zrywał się rozmrażać 5-funtowy kawałek dwie godziny przed porą obiadową.

Zrób zupy i gotuj ich w hurtowo przed zamrożeniem w małego rozmiaru workach czy innych kontenerach. Codziennie przed czasem na posiłek prosto wyjmij jeden i rozmroź go zanurzając w wodę, dopóki on nie wyślizgnie się do garnka, potem rozgrzej go na kuchence.

ostownik czy podgrzewacz wytwarza DUŻE szkodliwe mikrofale dla podgrzewania resztek! Trzymaj je przy niskiej temperaturze - blisko 200-250 stopni F (95-120 C) - i delikatnie podgrzej talerz z jedzeniem w ciągu 20-30 minut.

Przygotuj swoje posiłki wcześnie, aby mógł zawsze mieć dobre jedzenie dostępnym na te dni, gdy jesteś bardzo zajęty czy bardzo zmęczony na gotowanie.

Jedz więcej naturalnego surowego pokarmu. To jest najlepsze dla poprawy zdrowia na długo.

Źródła:

http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/microwave-cancer_b_684662.html

http://www.powerwatch.org.uk/rf/microwaves.asp

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx

http://www.jrussellshealth.org/microwaves.html

http://www.safespaceprotection.com/electrostress-from-microwave-ovens.aspx

 

News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |