Lista produktów z sodem
Ciało potrzebuje sodu (soli) dla właściwego funkcjonowania, ale za dużo sodu zwiększa ryzyko udaru, ataków serca, wysokiego ciśnienia krwi i chorób nerek. Klinika Mayo w USA, radzi zdrowym ludziom używać nie więcej niż 2,300 mg sodu na dzień. Dla osób z nadciśnieniem, chorobami nerek czy faktorami ryzyka przy sercowych problemach należy użyć 1,500 mg sodu czy mniej co dzień. FAST FOOD Restauracje szybkich dań oferują szybkie i względnie niedrogie jedzenie i przekąski. Ta wygoda ma swoją cenę – wiele produktów fastfood’uw zawierają wysoki poziom sodu. Jedna szarlotka z fastfood’u, na przykład, zawiera 400 mg sodu, zgodnie z danymi z Colorado State University Extension, USA. PRZYPRAWY I PRZYBRANIA Użycie ciast i przybrań mogą obrócić produkt z niskim poziomem sodu w wysoki, co zwiększa dzienną dawkę substancji. Klinika Mayo radzi każdemu, kto próbuje zredukować pobór sodu ograniczyć użycie przypraw, sosów i innych przybrań. Ketchup, musztarda, sos sojowy, sos do sałatek zawierają sód. Sos sojowy zawiera prawie połowę rekomendowanego dziennego użycia sodu, z 1,029 mg sodu w 1 łyżce stołowej zgodnie z danymi Colorado State University Extension. Ketchup ma 156 mg sodu na 1 stołową łyżkę. To oznacza więcej niż 10 procent dziennej dawki sodu zalecanej dla tych, kto stosuje nisko-sodową dietę na 1,500 mg dziennie.
PIECZYWO Na dodatek do wysokiego poziomu tłuszczu i cukru, niektóre pieczone produkty zawierają znaczne ilości sodu. Washington University St. Louis zgłasza, że w 3.5 uncji pączka jest 500 mg sodu, co oznacza więcej niż 20 procent dziennej dawki sodu. Podobnie podawana kromka chleba zawiera od 300 do 500 mg sodu, w zależności od składników i metod przygotowania. Inne produkty z wysokim poziomem sodu, to herbatniki, babeczki, pieczone placki i słodkie obtaczanki. PRODUKTY W PUSZCE Konserwy zawierają sól, która chroni warzywa i zapobiega od ich szybkiego psucia. Sól takoż jest dodawana dla smaku konserwów. Konserwy z wysoką zawartością sodu włączają fasolę, piklowane warzywa i kiszoną kapustę. Colorado State University Extension zawiadamia, że kubek konserwowanej kukurydzy zawiera 384 mg of sodu. Przeciwnie, świeża i mrożona kukurydza zawiera mniej niż 10 mg sodu na porcję. SER Oddział Oklahoma Cooperative Extension wyjaśnia, że topiony ser zawiera wodorofosforan sodu, który zwiększa zawartość sodu w nim. Ser przetworzony też zawiera wysoki poziom sodu. Przykładami sera z wysokim poziomem sodu są cheddar, Parmezan i Amerykański topiony ser. Około jednej uncji Amerykańskiego sera, na przykład, zawiera 406 mg sodu, po danym Stanowego oddziału uniwersytetu w Kolorado. Niskosodowy skład mają śmietankowy ser, szwajcarski i mozzarella. SŁONE PRZEKĄSKI Niektóre przekąski zawierają sól dla dodania smaku, robiąc które należy wybrać odmiany bez soli lub z ograniczoną ilością soli. Słone orzeszki, precle, chipsy tortilla i ziemniaczane dołożą sodu do codziennej diety. Tylko dwa precle na zakwasie, na przykład, zawierają 490 mg sodu według Rice University. …Leigh Zaykoski References USA • MayoClinic.com: How to Tame Your Salt Habit Now • Colorado State University Extension: Sodium in the Diet • Washington University St. Louis: Sodium Content of Common Foods • Palo Alto Medical Foundation: Foods High in Sodium • Oklahoma Cooperative Extension: Dietary Salt and Sodium • Rice University: Salt and the Ultraendurance Athlete
|