Papaja

JEDZ PAPAJĘ TAK CZĘSTO JAK JEST MOŻLIWE


Początkowo ojczysta dla południowego Meksyku, a teraz kultywowana w wielu tropikalnych krajów (włączając Brazylię, Indię, Afrykę Południową, Wietnam i Szri Lankę), roślina papai była zachwalana przez tradycyjnych uzdrowicieli przez wieki jako źródło mocnego leku. Papaja nie jest tylko pysznym owocem i naładowana witaminami i fitochemikaliami, ale i inne części rośliny były używane od wieków dla leczenia problemów zdrowotnych też.

Badacz Nowego Uniwersytetu na Florydzie Dr. Nam Dang I jego koledzy w Japonii ogłosili nowe odkrycie, że papaja zwalcza komórki rakowe. Faktycznie, oni odkryli, że ekstrakt zrobiony z wysuszonych liści papai wywołuje piorunujący efekt na szeroki zakres nowotworów w laboratorium – włączając rak szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki.  

                                  

Niedawno opublikowane badania w Magazynie Etnofarmakologii nie tylko pokazały, że papaja ma bezpośrednio anty-nowotworowe działanie na różne złośliwe choroby, ale było udokumentowano po raz pierwszy, że ekstrakt z liści papai zwiększa produkcję kluczowych sygnalizujących molekuł nazwanych Th1-typ cytokinów.

Jest to ważne, bo one regulują immunnym system podnosząc mocno możliwości, którym użycie papaji pomaga obronnemu systemowi zwalczać raka. Na dodatek, to sugeruje, że papaja mogła by być pomocną w leczeniu I prewencji takich zdrowotnych problemów jak zapalne oraz autoimmunne choroby.                                  

Zespół badaczy odkrył, że anty-rakowe działanie było mocniejsze, gdy komórki rakowe dostawały większe dawki ekstraktu z liści papai – nawet niepodobnie do wielu terapii z głównego nurtu, nie było żadnych toksycznych efektów w ogóle na normalne komórki.

W oświadczeniu dla mediów, Dr. Dang wskazał, że zdolność ekstraktu papai zatrzymać raka bez toksyczności jest zgodne z doniesieniami z rdzennych populacji w Australii i tubylców Wietnamu.

“Oparte na tym, co widziałem i słyszałem w klinicznych warunkach, nikt z tych, co brali ten wyciąg nie pokazały toksyczności; podobnie jest jeśli zażywacie jego dłuższy czas – tak długo jak jest efektywne,” określił Dr. Dang, który jest profesorem medycyny i dyrektorem medycznym w Doświadczalnej Klinice Leczenia Raka.

W całości naukowcy UF wyjawili 10 różnych typów rakowych komórek wyhodowanych na czterech mocnych ekstraktów z liści papai. Kiedy oni ocenili działanie ekstraktu po 24 godzinach, papaja pokazała spowolniony rost guzów we wszystkich kulturach.

Co dokładnie robi papaja aby zatrzymać złośliwość? Aby dowiedzieć się, oni skupili się na komórkach T-chłoniaka. Oni odkryli, że co najmniej jeden z mechanizmów, który czyni ekstrakt papai mocną antyrakową obroną jest naturalna zdolność składu powodować śmierć złośliwych komórek – ale nie normalnych.                         

Badacze mają nadzieję przedłożyć te eksperymenty za pomocą ewentualnego testowania papaji w leczeniu zwierząt i badania na ludziach. W przyszłości Dr. Dang I jego koledzy powinni ubiegać się o patent przez Uniwersytet w Tokio po destylacji ekstraktu papai i oni pracują nad identyfikacją specyficznych składników ekstraktu papai działających przeciwko komórkom rakowym.

4


Pod koniec Dr. Dang w partnerstwie z Hendrik Luesch, profesorem Rakowego Centrum medycznej chemii na Florydzie był ekspertem w identyfikacji i wykorzystaniu naturalnych produktów w celach medycznych. Dr. Luesch niedawno odkrył jeszcze jednego przeciwnika raka – składniki rafy koralowej blokują rost rakowych komórek w kulturach komórek.

Zdrowotne korzyści:

Słodka i smakowita papaja stanowi doskonale śniadanie i jest dobra w sałatkach. Ona może być zmieszana z jogurtem, tworząc pyszny pożywny napój. Jest też dobra jako dodatek do zielonej sałatki. Osobliwie ona smakuje z sokiem cytryny, wyciśniętym na nią. Korzyści dla zdrowia papai włączają choroby serca i profilaktykę raka, prewencję przeziębienia i grypy i uzdrawia trawienie.                ż

Żywienie papają:

Papaje jest cudownym źródłem witaminy C, jedna średnia papaja zawiera około 150% dziennej dawki. Jest tez dobrym źródłem witaminy A, w formie beta-karotenu. Takoż dobre źródło witaminy K, witaminy E i kwasu foliowego, a takoż mineralnego potasu.           

Papaja dla Prewencji chorób serca:  

Jedną ze zdrowotnych korzyści papaji jest ustalenie faktu, że ona zawiera wysokie dawki trzech witamin biorących udział w prewencji chorob serca – witamina A, witamina E i beta-karoten. Na dodatek, wysoki poziom kwasu foliowego odkryty w papai może pomóc obniżyć pomimo chorób sercowych promując aminokwas homocysteiny.

Papaja na przeziębienie I prewencję grypy:

Żywność bogata w witaminę C, taka jak papaja, pomaga zwiększyć odporność systemu. Witamina C jak było pokazano, pomaga zwalczać objawy grypy A, ogólnego przeziębienia i zapalenia płuc. Witamina A zapewnia  dodatkowe wzmocnienie systemu odporności.

Papaja dla prewencji defektów cewki nerwowej:

Skoro papaja bogata na kwas foliowy, to ma zastosowanie w prewencji defektów cewki nerwowej. Jedzenie żywności bogatej w kwas foliowy przed ciążą I podczas ciąży może pomóc zarodkowi w rozwoju normalnego kręgosłupa.

Papaja dla zdrowego trawienia:

Papaja zawiera specjalne trawienne enzymy, nazywane papainą i chymopapainą, które pomagają trawić protein. Papaja jest często używana detoksykacji pożywienia I daje układowi trawienia przerwę, bo jest sama bardzo bogata w enzymy trawienne. Papaja takoż zawiera anty-oksydanty jak witamina C i E, też kwasy foliowe, każdy z których może zapobiec rakowi jelita grubego.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Wchłanianie Witaminy D i skóra   

Czasami nazywana  "witamina słonecznego światla," wiele ludzi myśli o Witaminie D jak pożywieniu wchłanianym z słońca. Promienie słonca same nie zawierają żadnej witaminy D, natomiast, skóra, penetrowana specyficznymi ultrrafioletowymi promieniami wykonuje syntezę tej energii w witaminę D, zaczynając proces angażujący wątrobę i nerki dla tworzenia niezbędnego hormonu kalcitriolu.

Odżywcze właściwości:

Witamina D funkcjonuje jako prekursor hormonu kalcitriolu, którego bieżące badania pokazały jako odgrywającego główną rolę w rozwoju i utrzymywaniu się komórek. To czyni witaminę D odróżniającą się od innych witamin, którzy żywią procesy ciala więcej niż kierują nim. Jako rozpuszczalny w tłuszczach, nadmiar witaminy D jest przechowywany w tkankach tłuszczowych raczej niz wydalany przez nerki podobnie wodorozpuszczalnym witaminom C i grupie witamin B.     

Życiowe role:

Witamina D odgrywa wiele ról w organizmie, pierwotnie promując pobór wapnia w jelicie cienkim przy trawieniu. Bez witaminy D właściwa mineralizacja kości nie mogła by odbywać się, właczając budowę i formowanie kości. Braki prowadzą do krzywicy u dzieci I osteomalacji i osteoporozy u dorosłych.


5


Witamina D pomaga regulować poziom wapnia I fosforu we krwi, redukuje stan zapalny, podtrzymuje obronne funkcje I moduluje tworzenie protein zaangażowanych w genetyczny kod.  

Źródła witaminy D:

Specyficzne promienie uruchamiają proces syntezy witaminy D. Według Narodowego Instytutu z Oddziału Zdrowia I Dietycznych Dodatków, "Ultrafioletowe promieniowanie B (UV) z długością fali od 290-315 nanometrów otwiera skórę i konwertuje 7-dehydrocholesterol do prewitaminy D3, która z kolei staje się witaminą D3. Drugie nie słoneczne źródło włącza nerki łososia, wątrobę dorsza, wzbogacony nabiał i grzyby, a takoż suplementy, skoro witamina D nie spotyka się w przyrodzie w znaczących ilościach w innych formach.                             

Jak to otrzymać:

Najlepsza droga do otrzymania to promienie ultrafioletowe dla umożliwiania syntezy witaminy D potrzebne jest dostatecznie słońca, ale nie za dużo, bo jest ryzyko zachorować na raka skóry. Kilkuminutowa ekspozycja na słońcu daje dostatnio promieni aby uruchomić syntezę witaminy D. Ludzi z ciemnieszą skórą potrzebują więcej czasu na słońcu niż ci z jasną skórą dzięki melaninie w ich skórze, która hamuje absorpcję. Badania sugerują spędzenie od 5 do 30 minut od 10 rano i od 3 popoludniu dwa razy w tygodniu dla uzupełnienia zapasów witaminy D. Dla ludzi z wysokim ryzykiem zachorowania na raka skóry, czy dla ludzi z siedzącą praca w pomieszczeniu suplementy też dobre.

Co przeszkadza wchłanianiu:

Lokalizacja i fizyczny blok przeszkadzają wchłanianiu ultrafioletu. Każda fizyczna blokada promieni słońca spowalnia syntezę witaminy D, taka jak ubranie, krem ochronny z faktorem wyżej niż SPF15, powlekający okna i chmury na niebie. Ludzi z ciemniejszą skórą takoż potrzebują więcej światła, bo wysoki poziom melaniny u nich redukuje działanie ultrafioletu.

www.livestrong.com/article/109767-skin-absorb-vitamin-d-sun/#ixzz20jZYHZLf

 

News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |