Start Baza wiedzy
Baza wiedzy
Olejki-dzialanie

Naturalne olejki zawierają szereg korzystnych dla organizmu czynników.

Organiczna oliwa z pierwszego tłuczenia: zawiera witaminy A, D, K, E, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Wszystko to ma dobroczynny wpływ na ciało oraz skórę, odżywiają ją, działając przeciwzmarszczkowo; zapobiega wypadaniu włosów.

Organiczny olej palmowy: chroni skórę głowy, gdyż zawiera trójglicerydy, fosfatydy, steroli, witamin A i E rozpuszczalne w tłuszczach, beta karoten i inne.

Eteryczny olejek z mirtu: działa przeciwutleniającą, antyseptycznie, ściągającą, balsamującą, bakteriobójczą. Można używać dla pielęgnacji skóry i dla zapobiegania tworzeniu się wyprysków.

Sok z liści kaktusa: jest środkiem przeciwzapalnym, wspomagającym krążenie krwi.

Olej z czarnego kminku: działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, wzmacnia system immunologiczny.

 
Magnez

Korzyści mineralnego Magnezu i jego znaczenie dla waszego zdrowia.  

Magnez, obfity minerał w organizmie, jest naturalnie obecny w wielu produktach spożywczych, dodawany do wielu produktów, dostępny, jako suplement i występuje w niektórych lekach (na nadkwaśność i przeczyszczające). Bez magnezu nie moglibyśmy produkować energii, nasze mięśnie mogłyby być w stanie stałego napięcia, i nie moglibyśmy wyregulować poziom cholesterolu produkowanego i wydanego do krwioobiegu.
Jest on istotny dla ponad 300 różnych chemicznych reakcji w ciele, włączając utrzymanie poziomu energii, pomagając zrelaksować się, i utrzymując zdrowie serca i naczyń krwionośnych.          

Niski poziom magnezu w ciele zawsze był kojarzony z rozwojem licznych chorób człowieka, jak astma, cukrzyca, osteoporoza. Zażywany w odpowiedniej ilości, magnez odgrywa role w zapobieganiu udarów i ataków serca.                             

Magnez chroni nasz DNA    

Badania odkryły, że synteza DNA jest spowalniania przy niedostateczności magnezu.. Stabilność DNA zależy częściowo od magnezu. Magnez nie tylko stabilizuje struktury DNA, ale takoż działa jak kofaktor w naprawie uszkodzeń DNA przez mutagenów środowiskowych. Razem z ATP, magnez również pomaga w produkcji zdrowych RNA, odpowiada za “czytanie” DNA i produkcję protein używanych w naszym organizmie.  

Magnez Reguluje naszą równowagę elektrolitową

Rola magnezu w bilansie zdrowia (“homeostaza”) wśród tak ważnych minerałów jak wapń, sód i potas dotyczy przewodnictwa impulsów nerwowych, skrócenia mięśni i rytmów serca.                         

Magnez we krwi, sercu i kościach      

Często słyszymy o znaczeniu wapnia dla kości, jednak magnez jest drugim kluczowym minerałem dla zdrowych kości. I dlatego, że tak wielu ludzi bierze pigułki wapniu bez magnezu, możliwie istnieje większa potrzeba magnezu niż wapnia u ludzi, którzy są najbardziej narażone na osteoporozę.         


11

Magnez jest prawdopodobnie najważniejszym składnikiem odżywczym dla serca; on pomaga mięśniu sercowemu lepiej działać. Magnez takoż pomaga w ochronie naczyń krwionośnych, które są bardzo ważne przy chorobach serca. Magnez jest również naturalnym rozcieńczalnikiem krwi, bardziej podobnym do aspiryny, więc wiele lekarzy i badaczy uważają, że on może pomóc w prewencji ataków serca i udarów.

Magnez i Cukrzyca     

Dieta z wysokim zawarciem magnezu jest związana ze znacznie mniejszy ryzykiem zachorowania na cukrzycę, możliwe, dlatego, że znaczną jest rolą magnezu w metabolizmie glukozy. Hipomagnezemia może pogorszyć odporność na insulin, stan, który często poprzedza cukrzycę, lub może być konsekwencją odporności na insulinę. Cukrzyca prowadzi do zwiększenia magnezu z moczem, i następnie magnez nieadekwatnie może wpłynąć na wydzielanie insuliny i działanie, przez co pogorszyć kontrolę cukrzycy.

Symptomy Braku Magnezu          

•    Ból stawów i mięśni   

•    Zapalenie    

•    Brak apetytu czy nudności  

•    Drętwienie czy mrowienie

•    Bóle migrenowe     

•    Zmęczenie

•    Ogólna słabość   

•    Osteoporoza  

•    Wahanie poziomu cukru we krwi

•    Wysokie ciśnienie krwi

Są takoż nowe badania, które sugerują, że jedną z wcześniej nieznanych korzyści zdrowotnych magnezu jest to, że on wpływa na nasz mentalny i emocjonalny stan. Ci, którzy cierpią na depresji, bezsenność, i ogólne huśtawki humoru, mogą odczuć poprawę przy dodaniu magnezu do diety. Badania wstępne takoż pokazały poprawę w częstotliwości i ostrości ataków paniki i niepokoju.

Poziom magnezu trudno śledzić za pomocą badania krwi, bo tylko jeden procent znaleziono w naszej krwi – inna przyczyna, że naukowcy nie doceniają ważność dostatecznej ilości magnezu w naszej diecie. Stosowanie diety z różnymi świeżymi produktami może zatrzymać niedobór magnezu przed jego początkiem.


12
Zagrożone osobnicy na deficyt Magnezu       

•    Osoby powyżej 55 roku życia

•    Osoby, którzy regularnie spożywają alkohol, napoje z kofeiną lub gazowane

•    Osoby przyjmujące niektóre leki jak moczopędne, leki na serce i astmę, pigułki antykoncepcyjne i/lub estrogenową terapię zastępczą          

•    Osoby poddane znacznym psychologicznym czy fizycznym stresom, włączając operacje, oparzenia i choroby wątroby
•    Osoby cierpiące na zaburzenia trawienne  

Żywności obfite w magnez  

1.    Otręby – ryż, pszenica czy owies

2.    Zioła – suszona kolendra, szczypiorek, mięta, koper, szałwia i bazylia

3.    Nasiona – dynia, słonecznik, len i sezam    

4.    Orzechy – migdały, brazylijskie orzechy, nerkowce i sosnowe

5.    Czekolada ciemna

Innymi wyśmienitymi źródłami są liściaste zielone warzywa, jak szpinak, jarmuż, fasola i pełno-ziarniste chleby i zboża.  

Przekonajcie się, czy spożywacie dostatecznie wapnia, witamin D i K, aby czerpać najwięcej korzyści z magnezu. Zrównoważona dieta i umiarkowane opalanie – to wszystko, czego ciało wymaga.


Dla serwowania specyficznych potraw patrz Tabela oceny składników.

Tabela 1: Zalecane dodatki dietyczne (ZDD) codzienne dla magnezu  

Wiek    Mężc    Kobieta    Ciąża    Laktacja
Do 6 miesięcy    30 mg    30 mg        
7–12 m-cy    75 mg    75 mg        
1–3 lat    80 mg    80 mg        
4–8 lat    130 mg    130 mg        
9–13 lat    240 mg    240 mg        
14–18 lat    410 mg    360 mg    400 mg    360 mg
19–30 lat    400 mg    310 mg    350 mg    310 mg
31–50 lat    420 mg    320 mg    360 mg    320 mg
51+ lat    420 mg    320 mg        




 
Buraki

Burak lub burak ćwikłowy jest starożytnym, prehistorycznym pożywieniem które rosło naturalnie wzdłuż linii brzegowej Północnej Afryki, Azji i Europy. Pierwotnie to były zielone buraki, które zjadano. Słodkie czerwone buraki, o których ludzi myślą “burak” nie były hodowane aż do epoki starożytnego Rzymu.
W 19 wieku, jednak, naturalna słodycz buraków była doceniona i buraki były używane jako źródło cukru (Ponoć, Napoleon był odpowiedzialny za deklarację, ze buraki będą używane jako podstawowe źródło cukru po tym, jak Anglicy ograniczyły dostęp do trzciny cukrowej).                
Korzeń warzywa, czerwona i bulwiasta część buraka rośnie pod ziemią, gdy jej liściasty wierzchołek jest widziany nad ziemią. Ono rośnie w obojga obszarach – tropikalnym i umiarkowanym, i potrzebuje około dwóch miesięcy dla dojrzewania. Mimo że rośliny były hodowane przez tysiące lat dzięki ich korzyściom żywieniowym, to tylko niedawno te wiele korzyści były zbadane.                     
Dziś buraki cukrowe są zwykłym surowcem dla produkcji cukru, ale wielu ludziom brakuje ich (w całości) w codziennej diecie. Faktycznie, dzisiejsze badania udowodniły, ze one nie tylko naładowane zdrowymi składnikami, alei mogą pomóc w zapewnieniu osobie pozostać sprawną. Buraki zawierają różne unikalne wzmacniające zdrowie składniki, których nie ma gdzie indziej PLUS one są przepyszne!
Buraki równoważą zdrowie mentalne
Betainy, ten sam składnik, który jest używany przez praktyków dla leczenia depresji różnymi metodami, jest odkryty w buraku. Inny wspaniały element zawarty w buraku, to tryptofan, który jak wykazano kreuj poczucie błogości równocześnie relaksując umysł. Jest również doskonałym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi, co może pomóc zlikwidować efekty stresu w organizmie.
Buraki podnoszą poziom energii
Skoro cukier zawarty w burakach powoli uwalnia się w organizmie, nawet gdy poziom cukru jest wysoki, to one pomagają utrzymywać stały poziom energii. Przy porównaniu do takiego pokarmu jak czekolada, z której cukier jest szybko przetwarzany w ciele, buraki, będące niskokalorycznymi, dokonują swój zastrzyk energii znacznie dłużej.  
Buraki są bogate w witaminy i minerały
Ponieważ one są bogate w witaminę B i żelazo, to buraki są osobliwie korzystne dla kobiet w ciąży. Witamina B i żelazo są niezbędne dla rozwoju nowych komórek jak również dobrze uzupełniają poziom żelaza, który często spada w tym okresie życia. Na dodatek, buraki są bogate w następujące witaminy i minerały: błonnik, fosfor, potas, kwas foliowy, beta-karoteny, witaminę A, magnez, witaminę C oraz betaninę.  
Buraki pomagają w oczyszczaniu ciała
Buraki pomagają w oczyszczaniu i odciążaniu wątroby. One takoż oczyszczają krew i była udowodniona pomoc w zapobieganiu niektórych form raka. Spożycie buraków może tez wskazać czy osoba ma niski poziom kwasu żołądkowego. Jest to widoczne jeśli ich mocz staje się różowy.
Dodanie buraków do diety jest łatwe. Wiele ludzi prosto dodaje buraki, które są potłuczone i ugotowane do ich koktajli. Inny sposób to cienko pokroić przed polaniem oliwą i opiec ich.                         
Buraki dla regulowania ciśnienia krwi
Badacze wiedziały od jakiegoś czasu, że sok z buraków pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale w 2010 rok badania w Anglii pokazały, że azotan jest osobliwym składnikiem w burakach, który obniża ciśnienie i pomaga walczyć z chorobami serca.
W badaniach w Queen Mary University w Londynie, zdrowi uczestnicy miały pic szklankę soku z buraków, gdy inni miały manekina (placebo) do picia. Ciśnienie krwi obniżyło się w ciągu 24 godzin u ludzi, którzy pili sok z buraków. Badanie fundowała British Heart Foundation i jest opublikowane w Internecie w magazynie Nadciśnienie Amerykańskiego stowarzyszenie chorób serca.
Buraki dla mózgu i przy otępieniu
Picie soku z buraków zwiększa krwotok w mózgu u starszych ludzi, co może pomóc w walce z postępowaniem otępienia, co sugerują badania w 2010 roku. Buraki zawierają wysoką koncentrację azotanów, które sa przetwarzane w azotyny przez bakterie w ustach. Azotyny pomagają otwierać naczynia w organizmie, zwiększając krwotok i dotlenienie miejsc z brakiem tlenu.
Poprzednie badania pokazały, że azotyny poszerzają naczynia, ale badacze w USA napisały w Nitric Oxide: Biologia i Chemia, wzajemnie weryfikując magazyn, mówiąc, że oni pierwsi odkryli zwiększenie przepływu krwi w mózgu wskutek działania azotynów.

 
Włosy

Czy gubicie swoje włosy?



Z około 100,000 do 150,000 włosów na głowie wypadanie około 50-100 codziennie jest normą. Jednak, jeśli widzicie łysinę czy dużo cienkich, to możecie doświadczyć utraty włosów (łysina). Przyczyn utraty włosów jest wiele. Kiedy zaczyna się nagła utrata włosów, przyczyną może być choroba (wielka operacja, wysoka gorączka, ostra infekcja, czy nawet grypa), uboga dieta i żywienie (dieta biedna w białko i żelazo czy głodowa dieta prowadząca do utraty wagi od 15 funtów, lub więcej), zalecania medyczne (przy leczeniu stawów, depresji, dny, serca, nadciśnienia, jaskry, wrzodów, choroby Parkinsona czy wysokie dawki witaminy A), hormonalne zmiany i brak równowagi przy ciąży, porodzie, przerwaniu brania pigułek antykoncepcyjnych czy początek menopauzy.  

Jeśli wypadanie włosów jest stopniowe, staje się bardziej zauważalne z każdym rokiem, osoba może mieć dziedziczną utratę włosów lub łysienie androgenowe. Ten rodzaj utraty włosów jest znany, jako męskie/damskie typowe łysienie jest najbardziej powszechny. Ono może być pierwszą oznaką choroby. Blisko 30 chorób jak tarczycy, cysty jajników, anemia, grzybica głowy, zaburzenia odżywiania powodują utratę włosów. Lecząc specyficzne choroby, możemy zatrzymać utratę włosów czy odwrócić. Inne przyczyny utraty włosów włączają radiację i chemoterapię przy leczeniu raka, stres (tzn doświadczania przykrych wydarzeń, jak śmierć kochanej osoby, rozwód), brak odpowiedniego snu.   

Następująca stosowana pielęgnacja włosów powoduje wypadanie, wysychanie włosów:

•    Częste lub niewłaściwe użycie stylizujących produktów z ostrymi składnikami - produkty dla odbielania, stale, barwniki, relaksery, żele i spreje (Staraj się ich unikać);
•    Codzienne mycie i formowanie (Zamiast tego, zostaw mycie włosów na każdy 2-3 dzień dla właściwej regulacji naturalnych olejków włosów.);
•    Częste używanie takich urządzeń jak lokówka, suszarka i żelazka (do prostowania włosów) z wysoką temperaturą, (która gotuje wodę w cebulce włosa. Lepiej wysusz włosy i za brakiem czasu użyj suszarki oszczędnie nastawionej na „ciepło” a nie na „gorąco”);  
•    Stylizacja włosów, co naciąga włosy jak ciasne kucyki, warkocze, tasiemki;
•    Za dużo czesania czy szczotkowania (100 czy więcej razy dziennie)
•    Użycie wsuwek, zacisków, gumowych taśm, zaciskających włosy ciasno (Zamiast użyj gładkich okrągłych wsuwek i taśm z tkaniny, pasującej luźno.);
•    Szczotkowanie i czesanie mokrych włosów, (które 3 razy słabsze i podatne na złamanie, zamiast delikatnie wysusz ręcznikiem i rozplątaj włosy grzebieniem, a potem szczotkuj suche włosy tylko raz lub dwa rano czy wieczorem dla stymulacji krążenia w skórze głowy.);
•    Branie gorącego prysznica, który usuwa ochronny olej z włosów (Zamiast bierz tylko lekko cieplejszy prysznic niż temperatura ciała.).

Stosując ziołowe olejki do włosów jak kokos, oliwka, migdał czy porzeczka, można zwiększyć rozciągliwość włosów, redukować kędzierzawość, zapobiec uszkodzeniu włosów, utworzyć ochronną warstwę dla trzonów włosów. Nawilżaj olejem (pokryć i uszczelnić cały trzon, zapobiec wysychaniu), formuj i odżywiaj aminokwasami, tłuszczem, witaminami i minerałami. Dalej, dodając olejek eteryczny, jak z cedra, tymianku, lawendy czy rozmarynu do tych olejków, dalej stymulować rost włosów, zwiększając krążenie w skórze głowy. Skoro nie jest zalecane stosowanie olejków bezpośrednio na skalp, stosuj na włosy po dodaniu kilka kropli olejków eterycznych do podstawowych olejków.                

W jednym z badań, codzienny masaż z olejkiem eterycznym rozmarynu, tymianku, lawendy i cedra w podstawowej mieszance z simonsji i nasion winogrona pokazano większy rost w jednej z grup po 7 miesiącach, niż w drugiej grupie, gdzie używano tylko nośny olejek. W drugim badaniu opublikowanym w Magazynie Dermatologii, Japonia, u 20 z 23 ludzi, stosujących sok cebuli na włosy głowy dwukrotnie na dzień widziano odrost włosów za sześć tygodni.

Badania w Magazynie Alternatywnej i Komplementarnej Medycyny, USA, informują, że rost włosów polepsza się u mężczyzn, co brali wyciąg zioła Saw Palmetto codziennie. Niektóre badania pokazują, że ten ziołowy dodatek może być równie efektywny jak stosowany lek Finasteride, dla leczenia utraty włosów, bez jego pobocznych działań. Męski i damski wzorzec łysienia był łączony z przemianą męskiego hormonu testosteronu do DHT (dihydrotestosteron); Saw Palmetto przerywa tworzenie DHT. W innym badaniu, 100% ludzi, którzy dodawali Methylsulfonylmethan (zwyczajnie występujący w mleku krowy i liściastych warzywach), który pomaga w produkcji keratyny (proteina włosa) pokazały redukcję utraty włosów i zwiększenie rostu już po sześciu tygodniach.

Porady o zdrowych włosach:
•    Trzymaj stres pod kontrolą, biorąc lekcje po zarządzaniu stresem, jogę, spędzaj więcej czasu z bliskimi, (tańcz, słuchaj cichej muzyki i najważniejsze, stosując adekwatny sen).    
•    Stosuj zrównoważoną dietę z owoców, warzyw, protein, (Kiedy organizm nie dostaje dostatecznie protein, to dawkuje proteiny, wyłączając rost włosów), żelazo, kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6, witaminy, osobliwie witaminę A, C (dla rozwoju kolagenu, który otacza łodygi włosów), witaminę E (dla odżywiania uszkodzonych włosów), B-kompleks witamin i minerałów.

1.    Kilka najlepszych odżywek: Orzech – bogaty w kwasy Omega-3 i Omega-6, biotyna i witamina E, Witaminy B i miedź;                

2.    Słodkie ziemniaki i marchew (Witamina A);

3.    Jaja—duże źródło protein, Witamina B12, kwas Omega 6 i kluczowe minerały – cynk, selenium, siarka i żelazo;             

4.    Szpinak i liściaste warzywa, jak brokuły, jarmuż i boćwina są bogate w żelazo, beta-karoteny, kwas foliowy i witaminę C;  


5.    Soczewica jest pełna protein, żelaza, cynku i biotyny;  

6.    Grecki jogurt jest bogaty w przyjazne dla włosów proteiny, witaminę B5, witaminę D czy niskotłuszczowy jogurt lub mleko, które są takoż dużym źródłem protein serwatki i wapnia, minerałów ważnych dla wzrostu włosów;     

7.    Borówki, kiwi i truskawki są bogate w witaminę C;         

8.    Zielony groszek jest dobrym źródłem żelaza, cynku i witamin grupy B.

Sources:
http://www.aad.org/dermatology-a-to-z/diseases-and-treatments/e---h/hair-loss/who-gets-causes.
http://www.vogue.in/content/oiling-really-good-your-hair.
http://juanaaman.hubpages.com/hub/What-Makes-Herbal-Oils-the-Best-Hair-Loss-Cure-Treatment
http://www.advancednaturalmedicine.com/hair-renewal/treatments-for-hair-loss.html
http://www.dermatol.or.jp/Journal/JD/full/029060343e.pdf
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/saw-palmetto
http://www.hairsentinel.com/saw-palmetto-for-hair-loss.html
http://www.care2.com/greenliving/12-natural-remedies-that-boost-hair-growth.html?page=1
http://hair.allwomenstalk.com/natural-remedies-to-make-your-hair-grow-faster
http://www.onegoodthingbyjillee.com/2013/10/13-natural-remedies-to-reduce-hair-loss.html
http://www.webmd.com/beauty/hair-styling/top-10-foods-for-healthy-hair?page=1
http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2012-06-01/beauty/29755718_1_hair-loss-hair-growth-walnuts

 
Włosy

Czy gubicie swoje włosy?



Z około 100,000 do 150,000 włosów na głowie wypadanie około 50-100 codziennie jest normą. Jednak, jeśli widzicie łysinę czy dużo cienkich, to możecie doświadczyć utraty włosów (łysina). Przyczyn utraty włosów jest wiele. Kiedy zaczyna się nagła utrata włosów, przyczyną może być choroba (wielka operacja, wysoka gorączka, ostra infekcja, czy nawet grypa), uboga dieta i żywienie (dieta biedna w białko i żelazo czy głodowa dieta prowadząca do utraty wagi od 15 funtów, lub więcej), zalecania medyczne (przy leczeniu stawów, depresji, dny, serca, nadciśnienia, jaskry, wrzodów, choroby Parkinsona czy wysokie dawki witaminy A), hormonalne zmiany i brak równowagi przy ciąży, porodzie, przerwaniu brania pigułek antykoncepcyjnych czy początek menopauzy.

Więcej…
 
Cebula2

Cebula dziennie i można być z dala od doktora (Część 2)
Proszę zauważyć, że w biuletynie styczniowym 2014 roku jest część 1 o korzyści cebuli


Cebula i Rak     
Chociaż cebula zawiera wiele identycznych związków siarki jak w czosnku, cebula przynosi wam nawet więcej korzyści z jej wysokim poziomem flawonoidów, głównie kwercetyny. Kwercetyna działa podobnie do antyhistaminy i przeciwzapalnie. Kwercetyna i rak są niezgodne jeden z drugim. Badania sugerują, że kwercetyna może mieć moc i zdolność spowalniać rost komórek rakowych, powstrzymać migrację komórek rakowych do innych części ciała (przerzuty) i zmusić komórki rakowe ginąć na różne sposoby, taki jak stłumić dopływ krwi lub pobudzając geny zabijające raka.                                   
Badacz Kornelskiego Uniwersytetu, Rui Hai Liu, MD, Ph D razem z profesorem bromatologii, testowali 10 odmian cebuli i czosnku askalońskiego (krewny cebuli) i odkryli, że członki rodziny cebuli z najmocniejszym i najbardziej gryzącym smakiem są najlepszymi odmianami dla hamowania rozrostu rakowych komórek wątroby i jelita grubego.       
Świeże, niegotowane odmiany cebuli były używane z wyciągiem branym z cebulek z usuniętą zewnętrzną skórką. Badania pokazały, że czosnek askaloński, podstawowe pożywienie w większości azjatyckiej, meksykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej kuchni, był największym antyutleniaczem śród 11 różnych badań, z 6 razy większą ilością antyoksydantów niż najniżej notowana cebula Vidalia, mająca najłagodniejszy zapach. Czosnek askaloński też był najskuteczniejszy przeciw rakowi wątroby.
Badania, w których było analizowano dietę i dane o stanie zdrowia u tysięcy ludzi, odkryły, że porównując tych, co jedzą najmniej cebuli z tymi, co jedzą więcej cebuli, to u ostatnich obniżono ryzyko zachorowania na raka jelit na 56%, raka piersi na 25%, prostaty na 71%, przełyku na 82%, jajników na 73%, raka jamy ustnej na 84%, raka nerek na 38% i na 54% obniża się ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Badacze takoż odkryli, że kobiety, które jedzą dwa czy więcej razy po 80 gram porcji cebuli w tygodniu mają obniżone na 60% ryzyko zachorowania na raka endometrium. Spożywanie cebuli, co najmniej raz lub więcej w tygodniu dało obniżenia ryzyka zachorowania na raka żołądka w Chinach. Badacze tego problem zakładają, że zwiększenie spożycia cebuli zapobiega rozwojowi powodujących wrzody mikroorganizmów, Helicobacter pylori, które były łączone z rakiem żołądka. Cebula zawiera frukto-oligosaharydy – składniki, które były pokazane, jako stymulatory rostu zdrowych bakterii i tłumiące rost potencjalnie szkodliwych bakterii i jelicie grubym. To może wytłumaczyć role cebuli w zapobieganiu raka jelita grubego. Odkryto, że wyciąg z cebuli zabija komórki rakowe w probówkach.
Cebula i cukrzyca  
Badania pokazały, że cebula redukuje poziom cukru u ludzi z cukrzycą. Jedno badanie porównuje efekty podawania czy to insulin, czy 100g surowej czerwonej cebuli chorym z 1 i 2 typem cukrzycy. Wyniki pokazały, że chociaż poziom glukozy we krwi nie obniżył się do zakresu, osiągniętego za pomocą insuliny, tym niemniej cebula nagle obniżyła poziom cukru we krwi. Poza tym, było wzrastanie poziomu cukru we krwi w pierwszej godzinie po spożyciu cebuli. To było przypisane efektowi glikogenicznego działania cebuli, która mogłaby przeciwdziałać zwykłym pobocznym działaniom hipoglikemii wielu przeciwcukrzycowych leków podobnych do insuliny.
Głównym aktywnym składnikiem cebuli, który obniża poziom cukru jest siarkowy składnik znany jako allyl propyl disulphide (APDS), który blokuje rozkład insuliny w wątrobie, pozostawiając wyższy poziom insuliny w organizmie dla podołania cukrzycy. Cebula też zawiera minerał nazwany Chromem, który pomaga komórkom reagować komórkom na insulinę by pomagać w kontroli cukru we krwi.     

Choroby skóry  
Sok cebuli był używany dla leczenia użądleń insektów, brodawek i swędzenia przy odmrożeniach, zapaleniu skóry wskutek słabego peryferyjnego przepływu krwi do kończyn. Jak opublikowano w Magazynie Kosmetycznej Dermatologii, USA, badacze odkryli, że użycie żelu z ekstraktu cebuli na blizny po operacji czyni je miękkimi i mniej czerwonymi, wygładza tkankę i poprawia wygląd.

Oprócz bycia wolną od sodu, tłuszczu i cholesterol, cebula jest bardzo dobrym źródłem powiększania witaminy C w immunnym systemie. Filiżanka surowej cebuli dostarcza 20% dziennej potrzeby witaminy C. Na dodatek, cebula jest dobrym źródłem aktywatorów enzym manganu i molibdenu, uzdrowiciela serca witaminy B6, błonnika, folacyny, potasu. W określeniach dziennej wartości (procent składników potrzebnych codziennie), filiżanka surowej cebule daje 11% błonnika, 11% molibdenu, 10.5% manganu, 10% witaminy B6, 8% foliatów, 7% potasu i 6% tryptofanu.  

Sources:
http://health.tipsdiscover.com/onion-strong-cancer/
http://www.news.cornell.edu/stories/2004/10/some-onions-have-excellent-anti-cancer-benefits
http://www.sciencedaily.com/releases/2004/10/041022105413.htm
http://www.foods-healing-power.com/health-benefits-of-onions.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16236005
http://www.offthegridnews.com/2011/06/09/onions-and-their-healing-properties/
http://jarretmorrow.com/2010/11/24/onion-blood-sugar-levels-diabetics/
http://www.thediabetescenter.org/natural-diabetes-cure-onion-for-diabetes-treatment.html#more-105
http://www.botanical-online.com/medicinalsalliumcepaangles.htm
http://whfoods.org/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=32

 
Fakty o witaminie D



Osiem ważnych faktów o witaminy D

1.    Witamina D jest produkowana skórą w odpowiedź na działanie ultrafioletowego promieniowania od naturalnych promieni słońca.

2.    Uzdrawiające promienie naturalnego światła słonecznego (wytwarzają witaminę D w skórze) nie mogą penetrować szkła. Więc nie produkujecie witaminy D siedząc w aucie czy w domu.

3.    Jest prawie niemożliwe dostać dostateczną ilość witaminy D z waszego pokarmu. Słoneczne światło jest jedyną realną drogą dla produkcji witaminy D w waszym ciele.

4.    Osoba musiałaby wypić dziesięć dużych szklanek mleka wzbogaconych witaminą D codziennie dla otrzymania minimum witaminy D w jej diecie.     

5.    Im dalej mieszkacie od równika, tym dłuższego naświetlania słońca potrzebujecie dla produkcji witaminy D.      

6.    Dostateczny poziom witaminy D jest kluczowy dla wchłaniania wapnia w jelitach. Bez dostatniej ilości witaminy D ciało nie może wchłaniać wapń, robiąc suplementy wapnia bezużytecznymi.

7.    Chroniczny brak witaminy D niemożliwie odwrócić za noc: to wymaga miesięcy uzupełniania witaminy D i przebywania na słońcu dla odbudowy kości ciała i układu nerwowego.       

8.    Nawet słabe kremy z filtrem (SPF=8) blokują zdolność ciała generować witaminę D na 95%. To pokazuje, dlaczego kremy z filtrem powodują chorobę – przez stworzenie krytycznego poziomu braku witaminy w ciele. Jest możliwe generować dużo witaminy D w organizmie od przebywania na słońcu: wasze ciało będzie samo regulowało się i wytwarzało tylko to, co jest potrzebne.

Witamina D jest “aktywowana” w waszym ciele przez nerki i wątrobę przed tym, aby być użyta, zatem choroba nerek czy wątroby może znacznie uszkodzić zdolność ciała do aktywowania krążącej witaminy D.            

Choroby i deficyt witaminy D     

Osteoporoza jest zwykłe powodowana brakiem witaminy D, który znacznie uszkadza wchłanianie wapnia.

Dostatek witaminy D zapobiega rakowi prostaty, rakowi płuc, jajników, depresji, rakowi jelita grubego i schizofrenii.    
"Krzywica" jest nazwą choroby powodującej ubytek masy kostnej przy braku witaminy D.
Brak witaminy D może potęgować typ 2 cukrzycy i zakłócić produkcję insuliny w trzustce.           
Otyłość pogarsza wykorzystanie witaminy D w organizmie, co znaczy, że otyłe ludzi potrzebują podwójnej dawki witaminy D.
Jest używana na świecie dla leczenia łuszczycy. Brak witaminy D jest zgłoszony przy schizofrenii.  
Choroba Afektywna Sezonowa jest spowodowana nierównowagą melatoniny inicjowaną brakiem nasłoneczniania.    
Chroniczny brak witaminy D jest często pomyłkowo diagnozowany jak fibromialgia, bo jej objawy są podobne: słabość mięśni, różne dolegliwości.
Wasze ryzyko zachorowania na poważną chorobę w rodzaju cukrzycy czy raka zredukuje się na 50% - 80% przy zwykłym, rozsądnym nasłonecznianiu 2-3 razy na tydzień.
Dzieci, które otrzymują dodatek witaminy D (2000 jednostek dziennie) mają 80% redukcji ryzyka rozwoju typu 1 cukrzycy przez następne dwadzieścia lat.

 
Cebula1

Cebula jest bogata w składniki zawierające aminokwasy i witaminę C, które są bardzo dobre dla
Detoksykuj swoje ciało za pomocą cebuli
milionów kobiet pokazało, że codzienne używanie cebuli przed menopauzą czy po menopauzie było kojarzone z dużą korzyścią dla gęstości kości, gdy rzadka konsumpcja cebuli (raz na miesiąc i rzadziej) nie powodowała dużych korzyści dla kości. To wskazuje, że u kobiet w okresie przekwitania można obniżyć ryzyko złamań szyjki uda stosując codziennie w diecie cebulę.                                    
8
Inne badania pokazały, że użycie cebuli zwiększa masę kości, grubość i gęstość minerałów. Takie zachęcające badania zwierząt i ludzi podkreślające korzyści cebuli mogą uwzględniać kobiet po menopauzie, które mają straty gęstości kości. Jedno badanie, które analizuje dane o odżywianiu 35 
Badacze z Uniwersytetu w Bernie, Szwajcaria, odkryli, że chemiczny składnik – peptyd nazwany GPCS –znaleziony w cebuli hamuje aktywność osteoklastów (komórki, rozkładające kość) i dlatego spowalnia stratę kości. Kiedy komórki kości nowonarodzonego szczura, które były poddane działaniu przytarczycznego hormonu dla stymulacji straty kości były leczone GPCS składnikami wydobytymi z białej cebuli, to strata minerałów kości, włączając wapń, były znacznie zahamowane.   
Jedno badanie pokazało, że cebula rywalizuje z efektem przepisywanego leku Alendronate (Fosamax) stosowanego dla prewencji i leczenia osteoporozy (rozrzedzenie kości) u kobiet po menopauzie. W tym badaniu naukowcy obserwowali utraty kości po usunięciu jajników u szczurów, które były leczone Alendronatem lub proszkiem cebuli. Zdolność cebuli przeciwdziałać stratom bliska do tego u Alendronatu (Fosamaksu). Wyglądało na to, że cebula wzmacniała kości bez nieprzyjemnych ubocznych działań Fosamaksu jak ból kości i stawów, nudności, wrzody, odbicie kwasu i wysypki.       
Cebula może pomoc w profilaktyce osteoporozy
Po siedmiu latach badania leczniczych efektów cebuli jednym z wniosków badaczy był ten, że każdy powinien używać 100 gramów cebuli (blisko 2/3 filiżanki) dziennie, aby uniknąć choroby serca czy wysokiego ciśnienia krwi.
W innym badaniu 2-3 łyżki stołowe olejku eterycznego cebuli obniżały ciśnienie krwi u 67% ludzi z umiarkowanym nadciśnieniem. Ich poziom skurczowego ciśnienia spadł średnio na 25 punktów, a rozkurczowy na15 punktów.
Kiedy jednej grupie z nadciśnieniem dawano 730 mg. kwercetyny na dzień przez 28 dni, to ciśnienie krwi skurczowe u nich obniżyło się między 2 a 7 punktami, a rozkurczowe od 2 do 5 punktów w porównaniu z brakiem zmian u grupy dostającej placebo.        
Cebula i ciśnienie krwi  
Te badania, które pokazały dobroczynny efekt konsumpcji cebuli na serce, mogą bardzo dobrze wytłumaczyć Francuski Paradoks—fakt, że istnieje mała częstotliwość chorób serca u Francuzów, mimo to, że oni generalnie jedzą wysoko nasycone tłuszcze. To mogłoby mieć znaczenie, bo prawie żaden francuski przepis nie pomija cebuli. Faktycznie większość badań pokazała, że amatorzy cebuli i czosnku mają lepsze wskaźniki (cholesterol, trójglicerydy i HDL), niż ci, którzy unikają tych członków rodziny cebulowatych. Nawet ci, którzy używają trochę cebuli – filiżankę cebuli na tydzień, pokazały obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę sercowo-naczyniowego statusu.
Cebula, jak aspiryna, służy, jako antykoagulant, który zapobiega tworzeniu zakrzepów we krwi, które blokują przepływ krwi w układzie krążenia. Te blokujące zakrzepy wstrzymują dostarczanie tlenu do różnych części ciała, takich jak serce czy mózg, powodując ataki serca lub udary. Gdy niektóre składniki zapobiegają sklejaniu płytek, (które formują zakrzep) od łączenia się razem, inne rozpuszczają skrzepy jak one sformują się. Po dekadzie badań, Brytyjczycy i Hinduskie naukowcy zaproponowali mocne dowody, że cebula jest najlepszym wyborem dla serca. W tym badani oni najpierw karmili ludzi bardzo tłustym jedzeniem, z masłem i śmietaną i zauważyli, że ich zdolność rozpuszczania skrzepów znacznie spadła. Potem oni dawali im takie same tłuste jedzenie, ale wtenczas dodali dwie uncje (blisko 60 g.) cebuli surowej, gotowanej lub smażonej. Krew pobrana po dwóch i pół godzinach po tłustym posiłku pokazała, że cebula kompletnie zablokowała zdolności tłuszczu do tworzenia skrzepów. Faktycznie mniej niż połowa filiżanki cebuli wycofała zdolność tłuszczu blokować zdolność rozpuszczania skrzepów. 
Cebula zakłóca powstawanie zakrzepów  
Badacze pokazali, że jedzenie cebuli może obniżyć „zły” LDL cholesterol we krwi. W jednym badaniu czterdziestu pięciu zdrowym ludziom w New Delhi dawano 3000 kalorie dziennie tłustego pokarmu przez piętnaście dni. Poziom ich cholesterolu we krwi wzrósł od 219 do 263. Ale spożycie tylko jednej łyżki stołowej czy 10 gramów cebuli dziennie z tym tłustym pożywieniem zredukowało cholesterol do 237.
który daje cebuli jej mocny, gryzący smak. Wielki efekt otrzymujemy raczej od ostrych białego I żółtego gatunków, niż od łagodnej cebuli, chociaż łagodna cebula działa na wasze zdrowie na różne sposoby.  
7
Co dotyczy cebuli, to im więcej ostra cebula, tym lepiej. Badacze pokazali, że jedzenie cebuli podnosi poziom „dobrego“ HDL cholesterolu. Spożycie nawet połówki średniego rozmiaru ostrej czy bardziej gryzącej surowej żółtej czy białej cebuli, lub odpowiedniej ilości soku dziennie jest zazwyczaj wystarczające dla nagłego zwiększenia “dobrego” HDL cholesterol na 30% u trzech z czterech chorych na serce według Dr. Victor Gurewich, kardiologa i profesora medycyny w Harvard Medical School, USA, który radzi wszystkim chorym na chorobę niedokrwienną serca jeść cebule codziennie. Ale zaznacza, że jej działanie maleje, jeśli ona ugotowana. Z więcej niż 150 składników, odkrytych w cebuli, badacze nie są całkiem pewne, który z nich zwiększa “dobry” HDL, ale oni całkiem pewne, że surowa cebula działa skuteczniej; gotowanie redukuje lub zmniejsza podnoszenie HDL. Aktywnym czynnikiem wydaje się ten,
Cebula zwiększa poziom “dobrego” HDL cholesterolu i obniża „zły“ LDL cholesterol
W badaniach opublikowanych w Europejskim Magazynie Żywienia włoskimi naukowcami, odkryto, że u tych, którzy stosują dietę bogatą w cebulę (konsumują jedną lub więcej cebul w tygodniu) było 22 procent mniejsze podobieństwo występowania ataków serca niż u ludzi bardzo rzadko używających ją.
Zawały mięśnia sercowego
Cebula i Serce
Cebula (Allium Cepa) jest bogata w promujące zdrowie składniki. W szczególności ona zawiera trzy rodziny składników, które dają korzyści dla zdrowia – fruktany, flawonoidy i związki siarkoorganiczne. Fruktany są molekułami węglowodanów, które pomagają utrzymywać zdrowe trawienie wspierając korzystne bakterie. Cebula jest osobliwie zasobną w flawonoid nazywany kwercetyną, mocny przeciwutleniacz. Związki siarkoorganiczne powstają podczas krojenia cebuli i rozrywania ścianek komórek. Połączone, te składniki zapewniają mocną ochronę przeciwko wielu chorobom takim jak rak, choroby serca, dróg oddechowych, cukrzycy i infekcjom.              
Cebula dziennie może zrobić zbędnym lekarza. Cebula, podobnie do czosnku, jest członkiem rodziny Czosnkowatych i oboje są bogate w aminokwasy, które są odpowiedzialne za ich gryzący odór i za ich wiele promujące zdrowie efekty. Chociaż Sathya Sai Baba zachęca nas używać Satwiczne jedzenie, On mówi, że cebula, ogólnie uważana za Radżastyczną, posiada te korzyści. W Jego dyskursach On chwali tą skromną cebulę popierając popularne powiedzenie w Telugu „korzyść zrobiona przez cebulę nie może być zrobiona przez jego własną matkę!” On zaleca używanie jednej białej cebuli dziennie dla redukcji gromadzenia się cholesterolu w ściankach naczyń. On też chwali cebulę za poprawę trawienia.
Skoro cebula dostarcza tak wiele korzyści zdrowotnych i jest tak powszechnie używana na świecie w kuchni, to jest niemożliwe odkryć wszystkie korzyści dla zdrowia w jednym biuletynie, więc podzielimy temat na trzy części. Części drugą i trzecią będą w następnych wydaniach.

 
Zdrowotne korzyści jedzenia nasion

Nasiona mogą być drobne, ale one nabite składnikami jak protein, błonnik, żelazo, witaminy, omega-3 kwasy.
Nasiona mają różne rozmiary, kształty i kolory. Roślina przechodzi długi okres, aby produkować nasiona i napełnić je wysoką koncentracją witamin, minerałów, protein, niezbędnych olejów i drzemiących enzymów. Nasiona są życiem. Jest to żywe jedzenie. Niemożliwe jest spożywać surowe nasiona i nie czerpać żywienia. Wieli nasion są jadalne i większość ludzkich kalorii pochodzi z nasion, osobliwie z strączkowych i orzechów. Nasiona takoż dostarczają większość kuchennych olejów, wiele napojów i przypraw i niektórych ważnych suplementów. W różnych nasionach zarodek nasiona czy jądro dominuje i dostarcza większość pożywienia.
Selekcja i Przechowanie
Nasiona są często sprzedawane w błonniku, czy z łuskami (skorupą) razem lub z oczyszczonymi jądrami. Przekonajcie się, że kupowane nasiona są świeże. Bo wskutek wysokiej zawartości tłuszczu nasiona są wrażliwe na jełczenie. Jeśli one są wystawiane na ciepło, światło, czy wilgoć, to mogą poddać się jełczeniu znaczne szybciej. Wąchanie kosza z nasionami pokaże wam czy zawartość świeża lub nie. Nasiona z nienaruszonymi łuskami można trzymać kilka miesięcy zmagazynowane w chłodnym suchym miejscu. Jądra nasion (nasiona z usuniętymi skorupkami) przechowują się trochę krócej.                 

Rady po przygotowaniu i serwowaniu
Istnieje jedyny sposób czerpania żywienia z nasion - spożycie ich na surowo. Gdy one narażone na ciepło, to produkują toksyczne substancje, a witaminy, minerały i podstawowe oleje są poddane denaturacji. Po smażeniu nasion one przesuwają się od żywego jedzenia do martwego. Nie ma na ziemi nasion, które mogą znieść smażenie czy nagrzewanie bez utraty odżywczych składników. Pamiętajcie - jeść naturalne nasiona to jeść je na surowo. Wybierajcie niesolone nasiona, unikajcie lukrowanych, smażonych, unikajcie cukru pokrywającego nasiona.
Możecie przesadzić z nasionami wskutek wysokiej zawartości tłuszczów. Ale, z umiarem, nasiona mogą być łączone z płatkami zbożowymi czy mieszanką studencką, czy jeść osobno. Posypanie nasion owocami, warzywami, makaronem, czy sałatą dodaje odrobinę chrupiącej struktury i smaku. Sezam jest osobliwie atrakcyjny, jako wierzch chleba, bulek, salat i podsmażania.   

Sześć różnych nasion: dynia, sezam, słonecznik, len, konopie, szałwia
1. Nasiona dyni

alt
Nasiona dyni są pyszne i zdrowe. Garść nasion dyni stanowi pyszną przekąskę.           

Więcej…
 
NIebieska woda słoneczna

Czym jest niebieska woda słoneczna?

  Niebieska woda jest niczym innym jak zwyczajną wodą pitną przechowywaną przez pewien okres

czasu w niebieskiej prześwitującej butelce.

Dlaczego właśnie kolor niebieski z całej palety kolorów?

  Niebieski jest kojarzony z odpoczynkiem, relaksem, snem, regeneracją i komunikacją.

  Niebieski obniża ciśnienie krwi i szybkość bicia serca, uwalnia od podenerwowania i stresu i jest

kolorem bardzo uspokajającym.

  Jest bardzo pomocny w leczeniu bólów głowy i zaburzeń snu.

  Niebieski jest także kolorem, który bardzo skutecznie pomaga w medytacji, komunikacji, rozwoju

duchowym i rozwijaniu wyższych cech mentalnych.

  Niebieski wydobywa moc twórczą i daje spokój.

Jak zrobić niebieską wodę słoneczną

Więcej…
 
Błonnik

Jak żywność bogata w błonnik może pomóc trzymać cholesterol po kontrolą

Jak spożycie określonej żywności – bogatej w tłuszcze nasycone – może powiększyć poziom szkodliwego cholesterolu, tak jedzenie bogatej w błonnik żywności może pomóc w obniżeniu go. Naukowcy nadal próbują określić mechaniizm, z pomocą którego błonnik obniża cholesterol, mówi Linda V.Van Hom PhD, dietetyk i profesor prewentywnej medycyny z Uniwersytetu Feinberga w Chicago.

Więcej…
 
Mikrofalówka i zagrożenia

Ukryte zagrożenia gotowania w mikrofalówce

Teraz na pewno wiecie, że to, co spożywacie ma wpływ na wasze zdrowie. Mantra „Jesteście tym, co spożywacie” faktycznie jest prawdą. Ale musicie rozważać nie tylko co zjadacie, ale jak to gotujecie.

Jedzenie przez was w większości surowego pokarmu jest ideałem. Większość nie potrafi stosować kompletnie surowej diety, będziemy gotować trochę naszego pokarmu. I tu mamy duży wybór: zwykle piekarniki, gril, indukcyjne piekarniki, mikrofalowe itd.

Nie trzeba mówić, że mikrofalówka jest wygodnym i jednym z najszybszych sposobów na gotowanie. Więc jak ona działa?

Więcej…
 
Najwyższa Miłość

Najwyższa Miłość
Jeśli Bóg jest kwiatem, to powinniście poczuwać się pszczołą wsysającą jego miód;
Jeśli jest On Drzewem, Bądź pnączem, które przywiera do niego; Jeśli jest niebem, bądź małą gwiazdką, co iskrzy się w nim.
Ponad wszystko bądź świadom Prawdy
Że ty i on są przykute
Najwyższą Miłością.

 
Wrogowie


Jest dobre i pomocne mieć wrogów, bo one są zawsze gotowi krytykować Ciebie za twoje błędy, gdy przyjaciel rzuca ślepy pogląd na nie. Wrogowie czerpią przyjemność obrażając Ciebie, a wskutek tego doprowadzają do zmniejszenia i usunięcia z twojego konta wad, które masz żyjąc w niedoli. Osoba okazująca wrogość wchłania twoje grzechy i ich skutki. Ponadto, ta osoba zmusza Ciebie być czujnym, aby nie dać jemu żadnego powodu dla wskazania na Ciebie palcem pogardy. On jest twoim cenzorem, korektorem i sumieniem.Bądź wdzięczny temu, kto mówi o Tobie źle, bo on okazuje Tobie bardzo wielką przysługę, sprawdzając twoje każde działanie na kamieniu probierczym moralności, prawdy i prawości. Sathya Sai Baba.

 
10 wrogów wewnętrznych


Dziesięć wrogów wewnętrznych
Kama – pragnienie bogactwa, nieruchomości, statusu, sławy, dzieci itd.
Krodha – pragnienie szkodzić innym i doprowadzić ich do ruiny.
Lobha – jest determinacją, aby nikt inny nie mógłby mieć udziału w nawet najmniejszej części tego, co on ma.
Moha – jest iluzją, że niektóre ludzi są bliższe do nich niż inni i żądają zadowalać ich więcej.
Mada oznacza nadymanie się, które rozwija się, gdy ktoś odczuwa, że posiada więcej wiedzy czy mocy czy bogactwa lub sławy niż inni. To sprawia, że ludzi zachowują się bez szacunku dla starszych, nie liczą się z innymi i nastawione tylko na własny komfort i bezpieczeństwo.
Maathasarya sprawia, że on poczuwa się nieszczęśliwym, jeśli inni są tak szczęśliwi  on sam.
Dambha popycha ludzi do jogi i jadżny aby dać ogromne sumy na dobroczynność i zawojować aplauz świata.
Darpa jest duma, która poluje na człowieka gdy jest on bogaty i szczęśliwy.
Eershya jest pragnieniem aby inni otrzymywali smutek, ubóstwo i kłopoty, od których cierpi on sam.
Asuya oznacza stałe myślenie o robieniu krzywdy innym, gotowość znosić wszelkie problemy aby zaspokoić swoje pragnienie szkodzić innym.


 
Telefony

Niebezpieczeństwo używania telefonów komórkowych

Telefony komórkowe  stały się częścią naszego codziennego życia, więc dobrze jest wiedzieć, jakie niebezpieczeństwo stanowią one dla naszego zdrowia. Oto kilka rzeczy, o których powinniśmy pamiętać, jeśli koniecznie musimy ich używać 24 godziny na dobę.
Telefon komórkowy jest dwustronnym mikrofalowym radiem, ciągle wysyłającym i odbierającym sygnały przez swoje symetryczne anteny.  Kiedy jest włączony i nosisz go przy sobie, czy używasz, jeśli anteny są zwrócone w stronę twojego ciała, sygnały  aby dotrzeć  od telefonu do najbliższej stacji bazowej i z powrotem przechodzą przez ciało.  To znaczy, że nasze ciała są nieustannie wystawione na promieniowanie. Kiedy odbierasz telefon lub dzwonisz trzymając go przy uchu, wywołuje on mierzalną zmianę w aktywności mózgu.  Naukowcy nie mówią, że to wskazuje, iż sygnały uszkadzają mózg,  ale  unikają również stwierdzenia, że sygnały te są nieszkodliwe.

Więcej…
 
Dlaczego włosy siwieją?

DLACZEGO WŁOSY SIWIEJĄ?

Czy zdziwiliście kiedyś, że włosy siwieją gdy stajecie starsze i czy jest coś możliwe do zrobienia, aby przeciwdziałać siwieniu lub co najmniej spowolnić go? Oto spojrzenie na przyczyny siwienia i niektóre czynniki działające na nie.

Więcej…
 
Korzyści zdrowotne szparagu

Korzyści zdrowotne szparagu

Szparag jest wiosennym warzywem, które uniwersalne i niepowtarzalnie pyszne. To jest doskonała pora roku, aby wyjść i znaleźć lokalne rośliny, najchętniej organiczny szparag. Szparag jest członkiem rodziny lilii. On rośnie łatwo w domowym ogródku prosto na klombie – jest on wieloletni i może dawać urodzaj dziesiątki lat. Szparag można sadzić jak nasiona czy korzenie o każdej porze roku.

Szparag był hodowany na jedzenie i cele medyczne od przeszło 2000 lat temu. Grecy i Rzymianie wierzyli w jego uzdrawiające i lecznicze właściwości. Teraz jest on uznany jako szczególnie zdrowe warzywo dzięki gamie odżywczych składników, witamin i minerałów.

Szparag jest jedynym warzywem zawierającym inulinę, co żywi przyjazne bakterie, które żyją w jelicie grubym. Badania pokazały, że szparag równoważy poziom insuliny, co znaczy, że on mocno przeciwdziała cukrzycy. Zapewniając, że poziom naszej insuliny jest stabilny, jest to jedną z najbardziej ważnych rzeczy, które my możemy zrobić dla zdrowia. To pozwala nam żyć długo i czuć się dobrze. Jego unikalny mineralny skład czyni go efektywnym naturalnym moczopędnym środkiem. Ten środek wspiera powstanie moczu w nerkach, detoksykacje i oczyszczenie.

Więcej…
 
Codzienne picie herbaty

Codzienne picie herbaty obniża trójglicerydy, redukuje ryzyko chorób serca

Dbające o zdrowie osoby wiedzieli o ważności spożywania herbaty przez dziesięciolecia, wybierając dla przyjemności smaczne napoje nad napoje bezalkoholowe by zapobiec nierównowadze metabolicznej takiej jak odporność na insulinę i cukrzycę. Całkiem niedawno było pokazano, że napoje bezalkoholowe zwiększają ryzyko przewlekłych chorób wskutek wysokiej zawartości kwasów w napojach, co może zakłócić komórkowy metabolizm, zużywając takie cenne minerały jak wapń i magnez.

Więcej…
 
Świeże powietrze

Piękne rośliny domowe oczyszczające powietrze
Domy i budynki biurowe są zbudowane i przekształcone lepiej niż to było wcześniej dla oszczędzania energii. Ale likwidacja przeciągów oznacza zatrzymanie groźnych chemikaliów, jak benzen i formaldehyd, które uwalniają wiele rzeczy, od dywanu do mebli z prasowanego drewna. Czyszczenie produktów w domu i biurze też może wydzielać chemikalia, włączając amoniak i chlorowane rozpuszczalniki.
Długotrwale wdychanie chemikaliów, podobnych do powyższych może wywołać bole głowy, podrażnienie krtani, zatory, nawet raka. Agencja ochrony środowiska USA obecnie stopniuje domowe powietrze wśród pięciu największych zagrożeń dla ludzkiego zdrowia. Gorzej jest w zimie, gdy więcej czasu spędza się w domach i biurach.

Więcej…
 
Cholesterol

11 OZNAK TEGO, ŻE CHOLESTEROL NISZCZY TWOJE NOGI
Cholesterol może zatkać twoje sercowe naczynia krwionośne, ale może również zaatakować twoje nogi i prowadzić do  peryferyjnej choroby  tętnic lub inaczej  PAD.  „Ok.  12 milionów ludzi w Stanach Zjednoczonych  oraz nieznana liczba osób na świecie cierpi na  PAD,  co jest powiązane z większym ryzykiem chorób serca, zawałów serca”  -mówi  David Slovut, MD,  dyrektor  zaawansowanej terapii interwencyjnej w  Przychodni Medycznej  w  Montefiore.  Po pięciu  latach 20% osób z PAD  zapadnie na atak sercanie prowadzący do śmierci.
Poniżej  podano  11  objawów, które mogą świadczyć o tym,  że możesz cierpieć na PAD.  Dobra wiadomość? Choroba jest uleczalna.

Więcej…
 
Jak przeżyć atak serca

JAK PRZEŻYĆ ATAK SERCA,KIEDY JESTEŚ SAM
Wiele osób jest samotnych,  bez pomocy,  kiedy  dostają zawał userca.  Osoba,  której serce bije
nieprawidłowo i która zaczyna  omdlewać, ma jedynie 10 sekund,zanim straci przytomność.  Jednak
osoba taka może sobie pomóc  dzięki powtarzającemu się usilnemu kaszlowi.  Powinna wziąć głęboki
oddech przed każdym kaszlnięciem, który musi być głębokie i wydłużone, tak jak w przypadku,kiedy

Więcej…
 
Olej kokosowy pomaga schudnąć

OLEJ KOKOSOWY POMAGA SCHUDNĄĆ
Wiele badań, które były publikowane w  International Journal of Obesity and Metabolic Disorders
(Międzynarodowym Magazynie Otyłości i Zaburzeń Metabolizmu)  pokazuje, że olej kokosowy pomaga
utrzymać odpowiednią wagę.  Jedno z badań mierzyło spalanie tłuszczu i wydatkowanie kalorii u osób

otyłych, które spożywały olej kokosowy  –  oba procesy nie tylko  były przyspieszone, ale olej kokosowy zmniejszał 

również  ilość odkładanego tłuszczu.  Kolejne badanie  analizowało  kobiety, które były na 27-dniowej diecie,

Więcej…
 
Soki i Koktaile

SOKI I KOKTAJLE DLA ZDROWIA
Dla wielu z nas lato jest tuż za rogiem, więc będziemy potrzebować odświeżających napojów, takich jak soki i
koktajle. Więc dlaczego nie sprawdzić, czy nie są również dobrym sposobem na zachowanie zdrowia? Pat
Crocker, autorka „The Smoothies’ Bible” (Biblii koktajli) twierdzi, że  przygotowanie koktajlu zazwyczaj
zaczyna się od pół filiżanki płynu na osobę, co może stanowić sok owocowy, mleko, jogurt lub sok warzywny,
na ogół pomidorowy, z marchewki, buraka lub ogórka, albo można użyć zielonej lub ziołowej herbaty.

Więcej…
 
Oddech

Oddech
Często mówi się, że gdy siedzimy i medytujemy, powinniśmy myśleć o oddechu, by nasz małpi umysł, jak
nazywa go Baba, miał na czym się skupić, by przestał w końcu błąkać się od jednej myśli do drugiej. Zaleca
się też, byśmy przenosili swój oddech w dół do brzucha, a nie tylko ograniczali do płuc.
Teraz wiemy, że jest to również dobre dla naszego zdrowia. Roberta Fried w książce „Oddychaj dobrze, czuj
się dobrze”* napisała, że większość ludzi oddycha zbyt płytko i zbyt szybko. To stwarza brak równowagi w
ilości dwutlenku węgla we krwi, co wywołuje symptomy takie jak mrowienie w dłoniach, zawroty głowy,
osłabienie, zmęczenie, częste wzdychanie, ziewanie i odbijanie, zaparcia, podrażnienie ibezsenność.

Więcej…
 
Gorączki

Naucz się kochać Gorączki, Nie Bój się Ich

Jednym z największych błędnych mniemań w ochronie zdrowia jest rola gorączek. Przez błędne mniemanie wiele chorych boi się gorączek, gdy oni muszą kochac i szanować je. Gorączka jest jednym z najbardziej nadzwyczajnych i zawiłych procesów w ciele. Ona rozgrywa się podobno symfonii, rozpisywanej tylko gdy jest konieczna stymulacja immunnych odpowiedzi, rujnuje kalekie organizmy i wspiera przywrócenie zdrowia. Amerykańska Akademia Pediatrii wyraziła niepokój po badaniach w 2011 roku, sugerując rodzicom zrozumieć, że gorączka jako taka nie zagraża zdrowiu dzieci. Przeciwnie, jest ona właściwie dobroczynna, i podstawowym celem leczenia powinno być zwiększenie komfortu, raczej, niz jedynie zmniejszenie temperatury ciala.

Więcej…
 
Sód

Lista produktów  z sodem


Ciało potrzebuje sodu (soli) dla właściwego funkcjonowania, ale za dużo sodu zwiększa ryzyko udaru, ataków serca, wysokiego ciśnienia krwi i chorób nerek. Klinika Mayo w USA, radzi zdrowym ludziom używać nie więcej niż 2,300 mg sodu na dzień. Dla osób z nadciśnieniem, chorobami nerek czy faktorami ryzyka przy sercowych problemach należy użyć 1,500 mg sodu czy mniej co dzień.   
FAST FOOD
Restauracje szybkich dań oferują szybkie i względnie niedrogie jedzenie i przekąski. Ta wygoda ma swoją cenę – wiele produktów fastfood’uw zawierają wysoki poziom sodu. Jedna szarlotka z fastfood’u, na przykład, zawiera 400 mg sodu, zgodnie z danymi z Colorado State University Extension, USA.
PRZYPRAWY I PRZYBRANIA  
Użycie ciast i przybrań mogą obrócić produkt z niskim poziomem sodu w wysoki, co zwiększa dzienną dawkę substancji. Klinika Mayo radzi każdemu, kto próbuje zredukować pobór sodu ograniczyć użycie przypraw, sosów i innych przybrań. Ketchup, musztarda, sos sojowy, sos do sałatek zawierają sód. Sos sojowy zawiera prawie połowę rekomendowanego dziennego użycia sodu, z 1,029 mg sodu w 1 łyżce stołowej zgodnie z danymi Colorado State University Extension. Ketchup ma 156 mg sodu na 1 stołową łyżkę. To oznacza więcej niż 10 procent dziennej dawki sodu zalecanej dla tych, kto stosuje nisko-sodową dietę na 1,500 mg dziennie.

Więcej…
 
Sen

Czy sabotujecie wasz sen?

Po maratonie spotkań w pracy czy zwalczaniu innych trudności, wyda się niemożliwym cieszyć się ośmiogodzinnym błogim snem. Ale te trudne czasy mogą nastąpić, gdy my naprawdę potrzebujemy wypoczynku, stąd skąpienie się snu właściwie zrobi bardziej trudnym panowanie nad stresem. Więc przestań rzucać się i obracać się. Mamy najlepsze porady jak osiągnąć dobry nocny sen nawet w stanie stresu.

Rytm czasu na sen – wasz plan działania.

  • · Nie pracuj w łóżku, czy nawet w sypialni. Zmiana prześcieradeł i poduszek na biurko zrobi bardziej trudnym postrzegać sypialnię jako miejsce spoczynku. Stanowcze wyrzucenie laptopu, telefonu, i każdego innego technologicznego urządzenia jest dobrym działaniem przed snem. Sztuczne światło wychodzące z tych gadżetów może spartaczyć naturalne cykle snu ciała.
Więcej…
 
Papaja

JEDZ PAPAJĘ TAK CZĘSTO JAK JEST MOŻLIWE


Początkowo ojczysta dla południowego Meksyku, a teraz kultywowana w wielu tropikalnych krajów (włączając Brazylię, Indię, Afrykę Południową, Wietnam i Szri Lankę), roślina papai była zachwalana przez tradycyjnych uzdrowicieli przez wieki jako źródło mocnego leku. Papaja nie jest tylko pysznym owocem i naładowana witaminami i fitochemikaliami, ale i inne części rośliny były używane od wieków dla leczenia problemów zdrowotnych też.

Badacz Nowego Uniwersytetu na Florydzie Dr. Nam Dang I jego koledzy w Japonii ogłosili nowe odkrycie, że papaja zwalcza komórki rakowe. Faktycznie, oni odkryli, że ekstrakt zrobiony z wysuszonych liści papai wywołuje piorunujący efekt na szeroki zakres nowotworów w laboratorium – włączając rak szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki.  

Więcej…
 
Cukrzyca

Sześć pokarmów dla pomocy przy cukrzycy

Są dwie formy cukrzycy: Typ jeden i typ drugi. Obydwa typy dotyczą nierównowagi cukru we krwi i emisji insuliny. Insulina jest hormonem, który zamienia glukozę w energię komórkową, która jest potrzebna dla komórek w metabolizmie pożywienia.      

Typ 1 cukrzycy czasami nazywany młodzieńczym, bo zwykle występuje w młodym wieku. Trzustka nie produkuje wcale albo dostatecznie insulin i zwykle konieczne jest dostarczanie zewnętrzne. Często ono oznacza zastrzyki insuliny za pomocą strzykawki czy łatwiej stosowanym wtryskiwaczem, pigułkami insuliny, pompką insulinową.

Trzustka zwykle funkcjonuje z drugim typem cukrzycy, który normalnie występuje w starszym wieku. Jednak, ciało jest odporne na insulin, czy nie używa się dostatecznie insuliny. Drugi typ cukrzycy często można kontrolować za pomocą ćwiczeń i diety gdy jest monitorowany cukier we krwi.

Więcej…
 
Kurkuma

altKorzyści zdrowotne Kurkumy 
Kurkuma jest żółtą przyprawą szeroko używaną w Południowowschodniej Azji. Pochodzi z Indij i była używana jak lek i pożywienie przez wieki. Ten krewny imbiru jest jednym z głównych składników proszku kari. Aktywny leczniczy składnik w kurkumie jest nazwany kurkuminą, to naturalny pigment, nadające kurkumie jej żółty kolor.                           

Kurkumina ma co raz większe naukowe zainteresowanie w ostatnich latach, prowadzą się badania w czołowych światowych uniwersytetach, badając jego potencjalne zdrowotne korzyści. Zgromadzone dowody sugerują, że kurkumina jest obiecującym prewentywnym czynnikiem dla szerokiego zasięgu chorób. Tutaj są niektóre z tych odkryć: 

Więcej…
 
Ataki serca

Wskazówki zdrowotne
Sai Vibrionics oferuje informacje zdrowotne i artykuły dla celów edukacyjnych wyłącznie; ta informacja nie uważa się za porady medyczne. Poradź pacjentom pójść do lekarza medycyny z ich specyficznymi chorobami.
OSIEM OSTRZEGAWCZYCH  ZNAKÓW ATAKU SERCA
Tu jest osiem oznak, które mogą być uważane za ostrzeżenie i mogą odwrócić katastrofę:

Więcej…
 
Rozważania o rwie kulszowej

Rozważania o rwie kulszowej, migrenie i chorobach kręgosłupa.


Jak pokazuje doświadczenie (52 lata pracy w zawodzie), jeśli leczenie rwy kulszowej przez dłuższy okres jest nieskuteczne, należy zwrócić uwagę na stawy krzyżowo-biodrowe. Wtedy można odkryć, że jeden ze stawów krzyżowo-biodrowych (albo obydwa) są zablokowane. W takim przypadku należy zgłosić się do odpowiedniego specjalisty dla leczenia upomnianej dolegliwości. Równocześnie z zablokowaniem stawów krzyżowo-biodrowych stwierdza się podczas badania pozorna nierówność kończyn dolnych. Więc, terapeuta dąży do odblokowania stawu krzyżowo-biodrowego i likwidacji pozornej nierówności kończyn dolnych. Po takim leczeniu jest możliwa reakcja pozabiegowa w postaci nasilenia się bólu w kręgosłupie. Najczęściej reakcja pozabiegowa trwa od 1 do 3 dni. Po tym okresie przy odpowiednim wykonaniu zabiegu ból ustępuje i pacjent wraca do zdrowia. Obowiązkowym elementem leczenia opisanej rwy kulszowej jest trening mięśni dna miednicy. Metodę jego wykonania terapeuta naucza każdego pacjenta.

Więcej…
 
Imbir na ból mięśni

Długie lata stosowany w tradycyjnej Hinduskiej i Chińskiej medycynie jako środek przy dolegliwościach typu nudności, niestrawności, wzdęciach, imbir, po sprawdzeniu naukowym, jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku. Nowe badania pokazują, że codzienna dawka imbiru może zmniejszyć bolesność i bóle po forsownym wysiłku.

Więcej…
 
Tajemnice zwykłej cebuli

„W 1919 roku, kiedy grypa zabiła 40 milionów osób, pewien lekarz odwiedzał rodziny rolników, aby udzielać im pomocy w walce z chorobą. Wielu rolników chorowało, wielu także umierało. Po przybyciu do pewnej żyznej okolicy stwierdził z zaskoczeniem, że wszyscy tamtejsi mieszkańcy są całkowicie zdrowi.

Więcej…
 
Magiczna moc bananów w diecie

Skromny banan jest często ignorowany gdy chodzi o dostarczenie żywienia i leczniczą wartość naszego jedzenia, a on ma dużo do zaoferowania nam w obu sferach. Banany są obfite w witaminy A, B, C, E I G. Zawieranymi w nich minerałami są potas, wapń, magnez, fosfor i selen.            

A Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii. Badacze udowodnili, że tylko dwa banany zapewniają dość energii dla forsownej 90-minutowej pracy. Niewątpliwie, banan jest na pierwszym miejscu z owoców u czołowych atletów świata.

Całkiem dojrzały banan produkuje substancję zwaną CMN (Czynnik Martwicy Nowotworów), który ma zdolność zwalczania patologicznych komórek. Więc nie będzie niespodzianką, gdy wkrótce sklepy stracą zapasy bananów. Gdy banany dojrzale, to na nich występują ciemne plamy lub łaty. Im więcej jest tych plam, tym wyższa będzie ich jakość wzmocnienia odporności.

Więcej…
 


News!

Czy wiesz, że...
Imbir jest pomocny dla zmniejszenia bólu mięśni i bolesności po fizycznym wysiłku
Czy wiesz że...
Banan, zawierający trzy naturalnych cukry – sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem, daje natychmiastowy, ciągły i znaczący przypływ energii ?


Nowości

Popularne


Stworzone dzięki DATAGRAM.
Program do fakturowania | Antywirus dla szkoły | Serwis szkolnych pracowni komputerowych |