Jest on istotny dla ponad 300 różnych chemicznych reakcji w ciele, włączając utrzymanie poziomu energii, pomagając zrelaksować się, i utrzymując zdrowie serca i naczyń krwionośnych.

Niski poziom magnezu w ciele zawsze był kojarzony z rozwojem licznych chorób człowieka, jak astma, cukrzyca, osteoporoza. Zażywany w odpowiedniej ilości, magnez odgrywa role w zapobieganiu udarów i ataków serca.

Magnez chroni nasz DNA

Badania odkryły, że synteza DNA jest spowalniania przy niedostateczności magnezu.. Stabilność DNA zależy częściowo od magnezu. Magnez nie tylko stabilizuje struktury DNA, ale takoż działa jak kofaktor w naprawie uszkodzeń DNA przez mutagenów środowiskowych. Razem z ATP, magnez również pomaga w produkcji zdrowych RNA, odpowiada za “czytanie” DNA i produkcję protein używanych w naszym organizmie.

Magnez Reguluje naszą równowagę elektrolitową

Rola magnezu w bilansie zdrowia (“homeostaza”) wśród tak ważnych minerałów jak wapń, sód i potas dotyczy przewodnictwa impulsów nerwowych, skrócenia mięśni i rytmów serca.

Magnez we krwi, sercu i kościach

Często słyszymy o znaczeniu wapnia dla kości, jednak magnez jest drugim kluczowym minerałem dla zdrowych kości. I dlatego, że tak wielu ludzi bierze pigułki wapniu bez magnezu, możliwie istnieje większa potrzeba magnezu niż wapnia u ludzi, którzy są najbardziej narażone na osteoporozę.


11

Magnez jest prawdopodobnie najważniejszym składnikiem odżywczym dla serca; on pomaga mięśniu sercowemu lepiej działać. Magnez takoż pomaga w ochronie naczyń krwionośnych, które są bardzo ważne przy chorobach serca. Magnez jest również naturalnym rozcieńczalnikiem krwi, bardziej podobnym do aspiryny, więc wiele lekarzy i badaczy uważają, że on może pomóc w prewencji ataków serca i udarów.

Magnez i Cukrzyca

Dieta z wysokim zawarciem magnezu jest związana ze znacznie mniejszy ryzykiem zachorowania na cukrzycę, możliwe, dlatego, że znaczną jest rolą magnezu w metabolizmie glukozy. Hipomagnezemia może pogorszyć odporność na insulin, stan, który często poprzedza cukrzycę, lub może być konsekwencją odporności na insulinę. Cukrzyca prowadzi do zwiększenia magnezu z moczem, i następnie magnez nieadekwatnie może wpłynąć na wydzielanie insuliny i działanie, przez co pogorszyć kontrolę cukrzycy.

Symptomy Braku Magnezu

• Ból stawów i mięśni

• Zapalenie

• Brak apetytu czy nudności

• Drętwienie czy mrowienie

• Bóle migrenowe

• Zmęczenie

• Ogólna słabość

• Osteoporoza

• Wahanie poziomu cukru we krwi

• Wysokie ciśnienie krwi

Są takoż nowe badania, które sugerują, że jedną z wcześniej nieznanych korzyści zdrowotnych magnezu jest to, że on wpływa na nasz mentalny i emocjonalny stan. Ci, którzy cierpią na depresji, bezsenność, i ogólne huśtawki humoru, mogą odczuć poprawę przy dodaniu magnezu do diety. Badania wstępne takoż pokazały poprawę w częstotliwości i ostrości ataków paniki i niepokoju.

Poziom magnezu trudno śledzić za pomocą badania krwi, bo tylko jeden procent znaleziono w naszej krwi – inna przyczyna, że naukowcy nie doceniają ważność dostatecznej ilości magnezu w naszej diecie. Stosowanie diety z różnymi świeżymi produktami może zatrzymać niedobór magnezu przed jego początkiem.


12
Zagrożone osobnicy na deficyt Magnezu

• Osoby powyżej 55 roku życia

• Osoby, którzy regularnie spożywają alkohol, napoje z kofeiną lub gazowane

• Osoby przyjmujące niektóre leki jak moczopędne, leki na serce i astmę, pigułki antykoncepcyjne i/lub estrogenową terapię zastępczą

• Osoby poddane znacznym psychologicznym czy fizycznym stresom, włączając operacje, oparzenia i choroby wątroby
• Osoby cierpiące na zaburzenia trawienne

Żywności obfite w magnez

1. Otręby – ryż, pszenica czy owies

2. Zioła – suszona kolendra, szczypiorek, mięta, koper, szałwia i bazylia

3. Nasiona – dynia, słonecznik, len i sezam

4. Orzechy – migdały, brazylijskie orzechy, nerkowce i sosnowe

5. Czekolada ciemna

Innymi wyśmienitymi źródłami są liściaste zielone warzywa, jak szpinak, jarmuż, fasola i pełno-ziarniste chleby i zboża.

Przekonajcie się, czy spożywacie dostatecznie wapnia, witamin D i K, aby czerpać najwięcej korzyści z magnezu. Zrównoważona dieta i umiarkowane opalanie – to wszystko, czego ciało wymaga.


Dla serwowania specyficznych potraw patrz Tabela oceny składników.

Tabela 1: Zalecane dodatki dietyczne (ZDD) codzienne dla magnezu

Wiek Mężc Kobieta Ciąża Laktacja
Do 6 miesięcy 30 mg 30 mg
7–12 m-cy 75 mg 75 mg
1–3 lat 80 mg 80 mg
4–8 lat 130 mg 130 mg
9–13 lat 240 mg 240 mg
14–18 lat 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg
19–30 lat 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg
31–50 lat 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg
51+ lat 420 mg 320 mg